Fritt frem for rasisme

Rasismedebatten. Fremskrittspartiets formann Siv Jensen kaller rasisme den mest primitive formen for kollektivisme i gårsdagens kronikk. Det er vi helt enig i. Dessverre er det Frp som mer enn noen andre står for denne typen kollektivisme i Norge.En guttegjeng, enten den er norsk eller "ikke-norsk", kan ikke tilskrives ansvaret for handlinger de ikke har begått. Å velge å gå over på den andre siden av gaten trenger selvsagt ikke å være rasisme. Men å legge skylden for noen få personers handlinger på alle en tror kommer fra samme gruppe - dét er rasisme.

Hva andre tenker.

Siv Jensen skriver: "Ansvaret for at jenta føler hun må krysse gaten er ikke hennes eget, det er guttegjengens". Men det er ikke en guttegjengs ansvar hva andre tenker om dem eller innbiller seg at de er i stand til å gjøre. Guttegjengens ansvar er hva de faktisk gjør. Siv Jensen mener derimot at guttene må ta ansvar for det andre tenker om dem, uavhengig av hva de har gjort. Siv Jensen sier videre: "Det er ikke etniske nordmenns ansvar at ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert på voldtektsstatistikken, det er deres eget". Det er altså den enkelte innvandrers ansvar når noen som ser ut som ham eller henne, eller kommer fra samme land, begår voldtekt.

Øyet som ser.

Nok et eksempel: "Partapuoli mener åpenbart unge norske jenter bør overse slike uttalelser og fakta, og at jenta er rasistisk når hun går over til motsatt side av gaten når hun møter de samme mennene eller deres likesinnede (vår uthevelse)." Igjen er det øyet som ser som tilskriver et menneske dets verdi, ikke dette menneskets handlinger. Siv Jensen kan altså se hvem som tenker likt som voldtektsmannen. Hun er ikke akkurat fargeblind.Vi er enig med Siv Jensen i at det ikke er rasisme alene som gjør at mange innvandrere faller utenfor arbeidslivet og klarer seg dårlig økonomisk. Det er imidlertid én faktor blant flere - men en faktor som Siv Jensen mener ikke finnes, eller i bare forsvinnende liten grad. At 50 prosent av innvandrere i Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse oppgir at de har opplevd å bli diskriminert, ser hun bort fra.

Grønt kort.

Vi mener at alle i Norge har ansvar for at alle har like muligheter uansett opprinnelse eller hudfarge. Men de som har makt til å utestenge folk fra for eksempel arbeidsmarkedet, har et spesielt ansvar for å motarbeide diskriminering, sånn at kvalifiserte mennesker med minoritetsbakgrunn får de mulighetene de fortjener. Men Fremskrittspartiet snur bevisbyrden og sier at er du mørk i huden, er det dittansvar om folk du møter på gaten, på jobben eller i festlig lag, tenker at du er en kriminell eller ikke er kvalifisert til en krevende jobb.Dette er å gi rasismen grønt kort.
Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger