Samme forventning til både jenter og gutter: Ikke voldta noen!

Både gutter og jenter er nybegynnere og famler når de flørter og kliner. Men det gir ingen rett til å voldta noen, skriver lege Kaveh Rashidi.

Anki Gerhardsen skriver i Aftenposten at «vi forventer helt ulike ting av gutter og jenter» når det gjelder voldtekt.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Der tar hun feil, vi forventer nøyaktig det samme av både jenter og gutter: Ikke voldta noen.

Kaveh Rashidi

Gerhardsen skriver at «vi må lære døtrene våre å snakke tydelig». «Hvis du ligger naken i en seng og kliner og ikke vil noe mer, ja, så må du si klart fra. Etterpå må du reise deg og gå.», skriver hun. Det er galt.

Du kan faktisk ligge naken og full i en seng og kline, før du ruller rundt og legger deg til å sove. For husk, Gerhardsen: Det er mennesker som ikke har «sagt klart fra» (hva enn du mener med det) og blitt voldtatt, og holdningene dine bidrar til å gi ofrene ansvar og skyld for handlingen.

Gerhardsen mener det er feil at jenter kan «famle og flørte og kline og hvis de på et eller annet tidspunkt ikke ønsker mer, trenger de ikke si klart fra at nå er det nok.» Det er faktisk ofte gøy å famle, flørte og kline og trenger ikke å bety at man skal ha sex. Man er ikke et «sexobjekt», som Gerhardsen skriver, av den grunn.

Gutter er ofte «nybegynnere», skriver hun, og det er vanskelig å tolke signaler når begge parter er fulle. Hun overser at jentene også er nybegynnere og at det er vanskelig å sende signalene når begge parter er fulle. Mekanismene som oppleves under et overgrep, er komplekse, og ofrene forteller ofte om en følelse av avmakt. Derfor kan man ikke forventes å skrike ut, hverken før, under eller etter overgrepet.

I min tolkning av likestilling og feminisme skal du flørte og kline, naken og full, enten du er mann eller kvinne. Bare ikke voldta noen.

Les hele innlegget til Anki Gerhardsen:

Les også

Voldtekt er ikke sex du ikke egentlig vil ha. Voldtekt er overgrep du ikke kan eller tør verge deg mot


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger påFacebook og Twitter

Flere artikler fra Medierevisjonen: