Debatt

Å sammenligne intimkirurgi utført i Norge med kjønnslemlestelse er svært kritikkverdig | Amin Kalaaji

  • Amin Kalaaji, overlege, dr.med., spesialist i plastikkirurgi, Oslo Plastikkirurgi
Kvinnene som opereres med intimkirurgi, er som oftest godt voksne kvinner, de er velutdannede, har partner og barn. De har levd med disse plagene i mange år. Som lege har jeg ansvar og plikt til å tilrettelegge for disse kirurgiske inngrepene når dette er forsvarlig å gjøre, skriver Amin Kalaaji.

Intimkirurgi er et eksisterende behov, ikke et skapt behov, mener overlege.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Pernille Nylehn skrev en kronikk i Aftenposten nylig om intimkirurgi. Det er svært uheldig at en sak som jeg oppfatter som en rettighet og frigjøring for kvinner, motarbeides på feil grunnlag.

Intimkirurgi behandler hygieniske, fysiske, psykiske og/eller intime problemer, og skal etter vår mening ikke utføres for å redesigne underlivet.

Dessuten er det noen tilfeller av intimkirurgiske behov som har forekommet etter fødsel.

Det vanligste intimkirurgiske inngrepet er labiaplastikk, det vil si beskjæring av de små kjønnsleppene. Det er flere problemer knyttet til denne virksomheten, mener lege Pernille Nylehn.

Å sammenligne intimkirurgi utført i Norge med kjønnslemlestelse, mener jeg er svært kritikkverdig. Det viser en manglende forståelse av både intimkirurgi og kjønnslemlestelse, når man sidestiller en tvangshandling, et overgrep mot små barn og kvinner med en frivillig medisinsk behandling. Intimkirurgi er en behandling som blir tilbudt mennesker for å forbedre livskvalitet, inkludert samlivet.

Ved kjønnslemlestelse skjer det motsatte, livskvaliteten, selvtilliten og samlivet kan i ulik grad bli ødelagt.

«Det gikk utover både hygiene, bevegelsesfriheten, selvtilliten og sexlivet». Slik beskriver 48 år pasient i KK 24. august 2013 problemer med intime område.

Et forbud vil være en dårlig løsning. I dette tilfellet vil det virke mot sin hensikt.

Det vil gi spillerom for useriøse aktører i utland, der man hverken har garanti for kvalitet, etikk eller oppfølgning.

Holdningen vi har til våre pasienter er at ingenting er unormalt. Det er store variasjoner innenfor det normale. Behandling vurderes først når det forårsaker ubehag av en eller flere av de ovennevnte kategorier. Vi gir grundig informasjon om både komplikasjoner og hva de kan forvente som resultat, noe vi også har plikt til å opplyse om.

Gjøres operasjonene på rett grunnlag og av en kvalifisert plastikkirurg, er risikoen for komplikasjoner små.

Kvinnene som opereres med intimkirurgi, er som oftest godt voksne kvinner, de er velutdannede, har partner og barn. De har levd med disse plagene i mange år. Som lege har jeg ansvar og plikt til å tilrettelegge for disse kirurgiske inngrepene når dette er forsvarlig å gjøre.

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Intimkirurgi