Debatt

Vi er uenig i Eilertsens påstander. Vi trenger en moderne IA-avtale. | Melsom og Heimli

 • Nina Melsom
  direktør for arbeidsliv, NHO
 • Roger Haga Heimli
  2. nestleder, LO

Statssekretær Christl Kvam (H) møter partene i arbeidslivet som starter forhandlinger om ny IA-avtale (Avtalen om et inkluderende arbeidsliv). Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vi er ikke helt i mål, men har resultater å vise til.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I en kommentar torsdag 20. desember beskriver Trine Eilertsen IA-arbeidet i lite flatterende ordelag: IA-avtalen er en avtale om borgfred mer enn en avtale som skal få ned sykefravær. Sykefraværet kommer neppe til å gå særlig mye ned de neste fire årene. Og skal vi tro Eilertsen, er det bare kutt i sykelønnsordningen som virkelig ville hatt en effekt.

Moment Studio / Trond Isaksen

Sykefraværet er redusert

Vi er uenig i Eilertsens påstander. Sykefraværet er redusert med 12,9 prosent siden den første IA-avtalen ble underskrevet i 2001. Vi er ikke helt i mål, men har resultater å vise til. En sentral erkjennelse er at inkluderingsarbeidet krever et bransjetilpasset arbeid.

I industrien har de klart å redusere sykefraværet med over 20 prosent, mens andre bransjer ikke har vært i nærheten av å oppnå samme resultat. Arbeidet med å få ned sykefraværet er ikke hyllevare, men skreddersøm.

Vi ønsker å følge opp bransjer med høyt sykefravær med egne bransjeprogram. Et godt partssamarbeid er en forutsetning for å lykkes. Både ledelse, tillitsvalgte og verneombud har viktige roller. Et godt grep for å stimulere til godt partssamarbeid og lavere fravær er utvidet rett til egenmelding. Dette har IA-bedriftene hatt gode erfaringer med og vil med den nye IA-avtalen være tilgjengelig for alle bedriftene.

I forhandlingsrundene om den nye IA-avtalen har vi vært enige om å holde sykelønnen unna forhandlingsbordet.

Les også

Les Trine Eilertsens kommentar: Optimistisk arbeidsliv

Vanskelig å sammenligne

Eilertsen er begeistret for resultatene i Sverige og Danmark, som har et lavere sykefravær enn Norge. Det er ikke rett frem å sammenligne sykefravær mellom land, fordi det varierer hva slags type fravær som omfattes av ordningen. Et lavt sykefravær kan for eksempel kombineres med høyere fravær målt i annen statistikk, slik at det totale jobbnærværet likevel ikke er høyere.

Nå går vi inn i en ny fireårsperiode med en moderne avtale om hvordan vi skal jobbe for å redusere sykefraværet, men det er på den enkelte arbeidsplass jobben må gjøres. Vi kan ikke vedta godt arbeidsmiljø – det må skapes.


Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Sykefravær
 2. Arbeidsmiljø
 3. Inkludering

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Selvsagt henger sykefravær også sammen med sykelønnsordning

 2. POLITIKK

  Koronakrisen utløser strid om arbeidstid

 3. KRONIKK

  Norge bruker store summer på inkluderende arbeidsliv. Men vi vet ikke om tiltakene faktisk virker.

 4. DEBATT

  Profitt i eldreomsorgen er bra

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Lyspunkter i kampen mot arbeidslivskriminalitet

 6. POLITIKK

  16 dagers sykefravær uten legeerklæring kan bli mulig på alle arbeidsplasser.