Debatt

En Emmy-seier for hele den norske bransjen | Thor Gjermund Eriksen

  • Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef
Brødrene Vegard (til venstre) og Gjermund Stenberg Eriksen jubler over Emmy-prisen som ble tildelt Mammon 2.

Det er deilig å få følgende hilsen fra min danske kollega: Til lykke med Emmy – det er vildt flot!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det kostet over én milliard kroner å lage første sesong av Netflix-serien The Crown. Den største utfordringen for norske produksjonsmiljøer er å henge med på den ekstreme utviklingen og kvalitetshevingen av medieproduksjoner internasjonalt. Tirsdag fikk vi bekreftelsen på at det er mulig for et lite miljø i et lite land å hevde seg i den ypperste verdenstoppen. Emmy til Mammon 2 er ikke bare en pris til NRK, det er en seier for hele det norske TV-dramamiljøet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Vi kan ikke regne med å vinne Emmy hvert år, men det er på det nivået vi må være. Hvis ikke kommer norsk drama og kultur til å tape terreng. Fordi vi i verdens mest digitaliserte land har tilgang til verdens beste innhold. Det er ingen som kommer til å velge norsk bare fordi det er norsk.

Selv om Mammon er den første norske serien som vinner Emmy i kategorien beste internasjonale drama, så er den ingen ensom svale. Norsk TV-drama har aldri hatt større popularitet og internasjonal oppmerksomhet. Serier som Vikingane, Frikjent, Nobel, Snøfall, Skam og Side om side viser hvilken innovasjonskraft, kvalitet og bredde det er i det norske dramamiljøet om dagen.

Rufus fra Roma blir trell i Norge i TV-serien Vikingane.

EMMY2007

Suksessen skyldes ikke flaks, men systematisk arbeid og uttalte ambisjoner. I 2004 startet en samlet bransje kampanjen EMMY2007, et arbeid for å heve kvaliteten på norsk TV-drama. I NRK har vi de siste årene sagt høyt at vi skal være en publisist og produsent i verdensklasse. Ambisjonen gjelder i høyeste grad også innenfor drama. For drama og fiksjon er utvilsomt en viktig del av vårt oppdrag om å dekke sosiale, demokratiske og kulturelle behov.

I år bruker vi 180 millioner kroner på norsk TV-drama. Neste år er tallet drøyt 300 millioner. Lite sammenlignet med Netflix og The Crown, men likevel et betydelig beløp som kommer hele den norske bransjen til gode – skuespillere, forfattere, produsenter og regissører.

Vi har satt noen tydelige mål for NRK Drama:
• Øke tilbudet til publikum
• Bidra til et styrket norsk dramamiljø i samarbeid med bransjen
• Alle dramaproduksjoner skal velges ut fra beste idé

NRK Drama ble omorganisert fra en produksjonsavdeling til en produsentavdeling, i tråd med prinsippet om beste idé og beste kompetanse. Vi skal være en god partner for det eksterne miljøet og eksterne produksjoner.

Nye talenter

Jeg er sikker på at dette også er noe av forklaringen på at vi nå ser helt nye talenter vokse frem.

Julie Andem

Julie Andem er i USA for å produsere den amerikanske versjonen av Skam, Vikingane er Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersens første dramaprosjekt, og den unge serieskaperen Johan Fasting og Motlys står bak NRKs neste store serie Heimebane. Nye talenter og nye ideer får utvikle seg.

Gratulerer til Gjermund og Vegard Eriksen som er manusforfatter og produsent for Mammon, gratulerer til hele den norske bransjen. Det er mulig å lage norsk innhold som vinner frem i konkurranse med internasjonale milliardsatsinger.

Det er deilig å få følgende hilsen fra min danske kollega: Til lykke med Emmy – det er vildt flot!

Interessert i TV-serier? Her er noen tips:

Les også

  1. Total krig i Napoli: Gomorrah sesong 3 anmeldt av Asbjørn Slettemark

  2. Syv TV-serier du bør se i høst

Les mer om

  1. Mammon
  2. Netflix
  3. Thor Gjermund Eriksen
  4. TV-anmeldelser