Debatt

Voldtekt er ikke sex du ikke egentlig vil ha. Voldtekt er overgrep du ikke kan eller tør verge deg mot | Anki Gerhardsen

  • Anki Gerhardsen, teaterkritiker og journalist
NRK-serien Skam og historiene fra russemiljøene gir oss fortellinger som kan tyde på at vi kriminaliserer gutter og infantiliserer jenter, mener Anki gerhardesen.

Det må både gutter og jenter få vite.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

NRK-serien Skam har satt i gang et ras av beretninger om hva som rører seg i ungdomsmiljøene i Norge. Mediene er fulle av innlegg og intervjuer med jenter som beskriver overgrep, voldtekter og manglende respekt for grenser.

Aftenpostens redaksjon kjørte for noen uker siden toppoppslag om en russekultur som i beste fall kan gjøre en skikkelig kvalm, i verste fall alvorlig bekymret. I tillegg skriver fagfolk og kommentatorer og politiet at Skam burde inngå som pensum på ungdomsskolen fordi den formidler så realistisk og viktig hva et overgrep kan være for noe.

Oppsummert har Skam og mange av historiene noen fellestrekk: Det er fest. Det er gutter og jenter på samme alder – stort sett i slutten av tenårene. Alkoholen flyter, og deretter er det klining som ender i black-out og sex som jentene ikke ønsket seg. I tillegg er det jenter som aktivt utfører seksuelle handlinger fordi de er redde for å bli avvist i det sosiale fellesskapet.

De forteller om nedverdigende behandling og en opplevelse av å bli utnyttet.

Gråsonene mellom entusiastisk samtykke og opplagt voldtekt

Det er ikke noe gøy. Det er trist og ekkelt, og noen ganger er det så alvorlig at det burde ende med straffeforfølgelse for gutten som utfører overgrepet.

Men mellom den sexen som er basert på entusiastisk samtykke mellom partene og den opplagte voldtekten, ligger det lag på lag med gråsoner.

Det er gråsonene jeg vil diskutere her, og fornemmelsen av at det er gutten, og bare gutten, som har ansvaret når det blir uønsket sex mellom to jevnaldrende personer over seksuell lavalder.

Vi forventer helt ulike ting av gutter og jenter

I vårt viktige arbeid for å beskytte jentene mot overgrep og opplyse guttene om hva et overgrep er for noe, har det nemlig sneket seg inn en undertekst. Den lyder omtrent sånn her:

• Jenter kan ikke og trenger heller ikke å ta ansvaret for seg selv og situasjonen på en skikkelig måte. De kan famle og flørte og kline, og hvis de på et eller annet tidspunkt ikke ønsker mer, trenger de ikke si klart fra at nå er det nok.

De kan bare antyde et eller annet, ja kanskje ikke det engang. En ordentlig gutt vil skjønne det. Jenter er alltid potensielle ofre. Svake. Lette å lede. Omtrent som barn.

• Mens gutter, de kan alltid holde hodet kaldt. Selv om de bare er 18 år og like fulle som jentene, kan de alltid ta ansvar for egne handlinger, jentas handlinger og situasjonen.

Uansett rusnivå kan gutter dessuten oppfatte subtile signaler som kanskje kan tolkes som et ubehag ved situasjonen. Gutter er alltid voksne og ansvarsbevisste og i motsetning til jentene har de kontroll.

Kriminaliserer unge, alminnelige gutter

Det er flere ting som er problematiske ved denne underteksten.

For det første kriminaliserer vi unge, alminnelige gutter som kanskje ikke har levd lenge nok til å vite ordentlig hva en seksuell relasjon egentlig er for noe.

De er nybegynnere, og i det seksuelle rommet er adferden helt annerledes enn de fleste andre steder. Det krever erfaring å fange opp et ubehag som ikke uttrykkes tydelig – særlig når begge er fulle.

Jenter trenger ikke å passe på seg selv. Guttene skal passe på både dem og grensene

Men minst like ille er den konstante insisteringen på at vi ikke forventer det samme fra jentene som fra guttene. Jenter trenger ikke å passe på seg selv. Guttene skal passe på både dem og grensene.

Jentene kan stille opp som sexobjekter på en russebuss, og det er guttene som skal si nei. Og hvis jentene er på fest og de ligger i en seng de ikke lenger vil ligge i, så trenger de ikke å si noe. Hvis de bare har tenkt inni seg at nå, nå er dette et overgrep, ja så støtter vi dem i det.

Denne kommentaren er ikke en bagatellisering av voldtekt, selv om noen sikkert kommer til å lese den slik.

Voldtekt bør alltid politianmeldes.

Men i vår angst for å krenke jenter som allerede sliter tungt etter et alvorlig overgrep, tør vi ikke snakke om gråsoner, delt ansvar og likestilling. I stedet stempler vi horder av unggutter, og infantiliserer jentene. Det er ikke mye feminisme i det.

Døtrene våre må lære å si klart fra

Vi må i stedet lære døtrene våre å snakke tydelig.

Vi må si at hvis du ligger naken i en seng og kliner og ikke vil noe mer, ja, så må du si klart fra. Etterpå må du reise deg og gå. Og hvis du bytter sex mot en plass på russebussen, så er det forferdelig, men det er du som må la være å nedverdige deg selv.

Vi stempler horder av unggutter, og infantiliserer jentene - Anki Gerhardsen

Og så må vi rydde i begrepsbruken vår. Voldtekt er ikke sex som du ikke egentlig vil ha. Voldtekt er et overgrep som du ikke kan verge deg mot eller som du ikke våger å verge deg imot fordi vegring vil medføre fare eller risiko for fare.

Det må både jenter og gutter få vite.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter

Anonym (20-årene) skriver:
Jeg fikk en telefon fra politiet. «Du er anmeldt for voldtekt.» Da begynte marerittet

Skuffet (16) skriver i Si ;D:

Målgruppen til Skam er unge mennesker. Det gjør handlingen i sesong to problematisk

Stor reportasje fra skolegården på Hartvig Nissen:

Ikke alle tenåringer er som karakterene i «Skam». Det er derfor serien er spennende

Kulturjournalist Cecilie Asker:

Ingenting dreper en tenåringstrend fortere enn når foreldrene forteller barna sine at det er kult.

Vår anmeldelse:

NRK treffer blink med ny serie fra skolegården

Skribent Elin Ørjasæter:

Tenåringsdramaet Skam er en seier for NRK

Les mer om

  1. NRK
  2. Skam
  3. Voldtekt
  4. Medierevisjonen