Debatt

Hvem er egentlig «alternativbransjen» som Human-Etisk Forbund mener må stilles til ansvar? | Eirik Solum

  • Eirik Solum, redaktør av magasinet Visjon, arrangør av Visjon Expo Alternativmessen
Hva er egentlig «det alternative»? Menes de som arbeider med yoga og meditasjon? Å knytte en udefinert gruppe mennesker opp mot kriminelle handlinger kler ikke HEFs uttalte intensjon om rasjonell folkeopplysning, skriver artikkelforfatteren.

Å knytte en udefinert gruppe mennesker opp mot kriminelle handlinger er ikke redelig.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I A-magasinet 20. mai kunne vi lese en rystende reportasje om en «spåkone» som svindlet en kvinne for en million kroner i tillegg til å utøve vold.

Saken ble heldigvis anmeldt, og dommen ble seks måneders fengsel.

I debatt omkring alvorlige saker som den om spådamen, er det viktig å holde tungen rett i munnen. Enkel generalisering kan gjøre debatten lite fruktbar og ramme upresist.

Når «alternativbransjen» bringes opp som tema, blir det ofte uklart hva som debatteres.

Etterlyser kontroll av alternativbransjen

Hos Aftenposten.no 21. mai etterlyser rådgiver i Human-Etisk Forbund (HEF), Didrik Søderlind, at myndighetene i langt større grad kontrollerer hele «alternativbransjen» som følge av saken om den dømte kvinnen.

«Denne bransjen har altfor lenge fått passere som uskyldig underholdning og litt artig selvutvikling,» sier han og hevder at alternativfeltet ikke er i stand til å ha egne kontrollmekanismer.

Når «alternativbransjen» bringes opp som tema, blir det ofte uklart hva som debatteres

Human-Etisk Forbund har også sin aksjon «Ingen liker å bli lurt» rettet mot «alternativbransjen».

På aksjonens Facebook-side kan vi lese at det er svært mange som har ansvar for lovbruddene til den dømte:

«Derfor fører vi kamp mot påstandene til alternativbransjen. De antivitenskapelige holdningene de sprer undergraver rasjonalitet og kritisk tenkning. Dermed skapes det grobunn for grov svindel av den typen Aftenposten skriver om her. Dette har med andre ord hele alternativbransjen ansvar for.»

Hvem er det HEF vil stille til ansvar?

Hva er egentlig «det alternative», og hvem er egentlig «alternativbransjen»
HEF mener at må stilles til ansvar?

Menes de som arbeider med yoga og meditasjon?

De som har årelang utdanning innen kunst- og uttrykksterapi, eller menes gestaltterapeuter og mindfulness-instruktørene?

Kanskje de som er med å skape økosamfunn for en alternativ livsstil?

I et åpent og liberalt moderne samfunn er det sunt at vi lar mennesker erfare og oppsøke alternativer til opptråkkede stier

Å knytte en udefinert gruppe mennesker opp mot kriminelle handlinger kler ikke HEFs uttalte intensjon om rasjonell folkeopplysning.

Det er heller ikke redelig.

I et åpent og liberalt moderne samfunn er det sunt at vi lar mennesker erfare og oppsøke alternativer til opptråkkede stier. Åpenhet overfor det ukjente skaper også grobunn for ny viten og innovasjon.

Så får vi ta tak i feilskjærene når de oppstår.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

  • Leste du dette intervjuet med Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen?: «Skriv det jeg sier til deg nå: Dette møtet vil du minnes.»
  • Bestill glutenfritt og få en moralpreken til forrett, skrev Erik Waagani et debattinnlegg. Han mener at grensen mellom matmoralisme og kapitalismekritikk ofte er hårfin.
  • Pasienter som hadde hatt samme fastlege i mer enn to år, oppsøker i mindre grad alternativ behandler, viser en ny norsk studie.

Les mer om

  1. Alternativbevegelsen