Det er ikke en «gigantisk politiinnsats» vi trenger i Groruddalen | Hajrah Arshad
Om østkantungdom ikke har like muligheter til å lykkes som vestkantungdom, har vi som storsamfunn en jobb å gjøre.
NRKs reportasje om gjengkriminalitet har skapt et voldsomt engasjement.
Men hvorfor bryr hvite menn som pusher 50 seg om mer om å snakke ned stedet der jeg bor, enn det vi som bor her gjør?
Hvilken interesse har vi som bor her av å snakke ned at det – som NRK rapporterer – finnes hundrevis av gjenger når det er oss selv det går ut over?
Det som løser problemene
Forskning viser at det har vært utfordringer i Groruddalen i alle år, men disse blir man ikke kvitt ved å lage overdrevne skremselsbilder annethvert år.
I stedet trenger vi målrettede tiltak som hjelper utsatte familier ut av fattigdom, og det løser vi ikke ved å hente mer politi til gatene. Det løser vi med tiltak som inkluderer brukermedvirkning og forskning.
Nylig hadde Groruddalens tenketank et dialogmøte i samarbeid med Furuset bibliotek og aktivitetshus og prosjektet USAGT om utfordringer og utenforskap. Her fikk ungdom og ungdomsarbeidere i Groruddalen fortelle om problemene de selv opplevde i hverdagen – uten at NRKs Anders Magnus la ord i munnen på dem.
Tilbakemeldingene fra administrasjonen, uteteamet, forskere og ungdom var at utfordringer ungdom selv mener de står ovenfor og kontra hvilke utfordringer myndighetene mener vi står ovenfor, er veldig spennende.
Myndighetsperspektivet
Ap-politikerne Jan Bøhler og byrådsleder Raymond Johansen gikk sterkt ut i NRK og nærmest forlangte mer politi i gatene.
Om samme sak ble det også sagt at politiet ikke får bruke narkotikahunder uanmeldt i skolegården for å bekjempe narkotikautviklingen på Østkanten. For meg, som har gått både ungdomsskole og videregående skole midt i hjertet av Groruddalen, er det overraskende at dette foreslås blant de fremste tiltakene for å forebygge et slikt problem.
Raymond Johansen, du sier at en gigantisk politiinnsats må til for å bryte opp fremveksten av de kriminelle miljøene i hovedstaden. Jeg lurer på hva du eksakt mener med det?
Helt andre tiltak
Det er veldig lett å skyve problemet fra seg og over til politiet. Men hva er grunnen til at ikke nettopp du, som er byrådsleder, skal løse disse utfordringene for folk som har stemt på deg og ditt parti? Politiet er selvsagt er en del av løsningen, men vi som bor i bydelen mener at det må iverksettes helt andre tiltak for å bekjempe disse problemene:
Tiltak der man blant annet styrker samarbeidet mellom skoler, Nav, barnevern og foreldre er alfa og omega i det forebyggende arbeidet. Dessuten er det viktig å huske at sosiale tiltak som flere fritidsklubber, musikkstudioer, dansehaller, m.m. er like viktig som dialogarbeidet i bydelen.
Beboernes perspektiv
Det har de siste årene blitt bevilget en del penger til områdeløft og infrastruktur i Groruddalen. Det som ser ut til å ha blitt glemt, er menneskene som bor her. Man oppnår ikke et reelt områdeløft i Groruddalen ved kun å bygge kultursaler, skoler, grøntarealer eller å bygge ut Stovnersenteret.
Målet med Groruddalssatsingen er å gi bedre levekår i Groruddalen. Det er umulig hvis man ikke greier å skape trygge nok rammer for ungdom som er utsatt. Tiltak som løfter ungdom – både sosialt, kunnskapsbasert og økonomisk. Om østkantungdom ikke har like muligheter til å lykkes som vestkantungdom, har vi som storsamfunn en jobb å gjøre.
Ikke late og uengasjerte
Innvandrerungdom på østkanten er ikke late, uengasjerte eller lite samfunnsbevisste. Statistikken viser at ungdom i Groruddalen og indre øst er mest aktive i politiske partier og organisasjoner. Samtidig føler de at de ikke blir hørt. Det er ingen som spør hva vi ønsker å få mer av i bydelen. Det er ingen som ser at det sårt trengs et støtteapparat klart til å ta imot de ungdommene som trenger at noen ser dem bak alle fordommene og generaliseringene.
Inntrykket er at folk på andre siden av byen er flinke til å bry seg om oss i dalen når det er noe negativt vi selv gjør, men at det er lite engasjement å se når Ali ikke får seg jobb på grunn av sin innvandrerbakgrunn. Vi er flinke til å snakke om arbeidsledigheten på Østkanten, så hvorfor ikke snakke om arbeidsgivere som er årsaken til det?
På Twitter: @Hajraharshad
Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter
- Flere stemmer i debatten om Oslo øst og syd: