Debatt

Frps angrep på folk flest | Trond Giske

  • Trond Giske, Arbeiderpartiet

Hver gang Frp blir konfrontert med resultatene av politikken fra Frp-toppene, møtes kritikken med to strategier.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I tre år har Fremskrittspartiet styrt Norge. I tre år har statsråder fra Frp hatt styring med budsjett- og lovforslag. Og i tre år har Frp brukt denne makten til å løfte dem på toppen enda høyere og gjøre livet vanskeligere for vanlige folk og de som sliter.

Millioner til milliardærene

Når budsjettene er blitt utformet, har skattekutt for de med mest vært viktigere enn velferd for folk flest. Mens enkelte milliardærer i Norge har fått millioner i skattekutt, har vanlige folk fått noen kronestykker pr. dag.

Konsekvensene av milliarder i skattekutt har vært mindre rom for satsing på eldreomsorg, skole og sykehus. Løftene om statlig eldreomsorg og pensjonsløft er lagt i en skuff. I stedet økes avgifter og egenandeler for vanlige folk.

Finansministeren fra Frp har i sine budsjetter kuttet bidrag til uføre med barn, redusert støtte til arbeidsløse og kuttet i sykepenger for dem med lavest lønn.

Et hardere arbeidsliv

I arbeidslivet opplever vanlige folk at det er vanskeligere å få jobb og vanskeligere å få fast ansettelse. Jobbveksten har stoppet opp, både tryggheten for jobb og tryggheten i jobb er blitt mindre.

Selv den største politiske streiken fra en samlet fagbevegelse i moderne tid – streiken mot arbeidsmiljøloven i januar i fjor – var ikke nok til å få Frp til å lytte til folket. Arbeidsmiljøloven ble svekket, forholdene i arbeidslivet forverret.

Hver gang Frp blir konfrontert med resultatene av politikken fra Frp-toppene, møtes kritikken med to strategier.

Strategi 1: Avledning

Den ene er å komme med kontroversielle utspill på andre områder, slik at det skal overdøve diskusjonen om arbeid og lønn, eldreomsorg og skole, arbeidsvilkår og trygghet.

  • I stedet for å bekjempe den rekordhøye arbeidsløsheten, vil Frp-toppene heller bruke tiden på «feminist-eliten».
  • I stedet for å snakke om velferdskutt og større forskjeller, vil Frp-toppene heller bruke tiden på at vi her i Norge spiser svinekjøtt.

Så lenge slike debatter er øverst på dagsordenen, slipper Frp å svare for det de virkelig bruker regjeringsmakten sin til.

Strategi 2: Forurettet

Den andre strategien er å spille forurettet. Til å være partiet som mener det er viktig å «snakke rett fra levra» er Frp komisk hårsåre.

  • Mens de selv forbeholder seg retten til å komme med de groveste angrep på alenemødre, innvandrere, fagbevegelsen, muslimer, miljøbevegelsen og kvinnebevegelsen, er det uhørt hvis noen går i rette med Frp.
  • Kritikk er legitimt så lenge det ikke er Frp som kritiseres, selv når Frp sitter på toppen. Sparking er bare greit, så lenge sparkingen går nedover.

Frps retorikk

I et innlegg i Aftenposten 16. november bekrefter Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til fulle denne strategien. Kritikk av Frp er å «pisse på folket», er Nesviks bidrag til diskusjonen om Frps politikk og Frps retorikk.

Men når Nesvik snakker om angrep på folk flest, bør han lese de budsjettene og forslagene som Frp har lagt frem de tre årene de har sittet på toppen av makt i Norge. Da vil han også forstå hvorfor det blant «folk flest» snart ikke lenger er noen som vil ha mer Frp-politikk.

Twitter: @trond_Giske

Les sakene Giske referer til:

Les mer om

  1. Trond Giske
  2. Retorikk
  3. Politikk
  4. Fremskrittspartiet (Frp)