Debatt

Skal kvinnens ønske om epidural under fødsel overprøves?

 • Johan Ræder
  Professor og overlege, avd. for anestesiologi, Oslo Universitetssykehus
 • Torger Aarstad-Aase
  Fagansvarlig overlege
 • Randi Støen
  Pensjonert overlege

En stor studie fra det anerkjente Cochrane-instituttet har konkludert med at epidural gir mindre smerteopplevelse ved fødsel og ingen langtidseffekter på barnet, skriver Johan Ræder, Torger Aarstad-Aase og Randi Støen fra avdeling for Anestesiologi, Oslo Universitetssykehus, Ullevål. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: LanaK / NTB Scanpix

Dårlig samvittighet eller dårlig formidling av vitenskap?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Aftenposten Viten hevder professor Ellen Blix og medarbeidere at kvinner kan få en dårligere total fødselsopplevelse med epidural smertelindring på grunn av en lavere grad av mestring og en mindre gunstig hormonprofil i blodet.

Deretter heller innleggsforfatterne ytterligere bensin på bålet ved å påstå at nyere forskning viser uheldig virkning på barnet av epidural smertelindring. Barnet skal angivelig få redusert instinktiv adferd, dårligere temperaturregulering og dårligere sugereflekser etter fødselen.

Dette er heldigvis ikke på noen måte bevist.

Påstandene bygger på en liten studie av amerikanske kvinner som i 2013 fikk epidural med store doser morfinlignende stoff blandet inn, noe som ga et noe trettere nyfødt barn. Det ble ikke gjort noen oppfølging utover den første timen etter fødsel, og ingen problemer ble rapportert.

Med moderne, lavdoserte epiduralblandinger kan man ikke påvise selv en slik kortvarig, uskyldig effekt. Nye metoder gjør at kvinnen kan føle økt mestring ved å trykke på en håndholdt knapp og slik selv styre epiduraldosen, innen trygge grenser. Nylig har en stor studie fra det anerkjente Cochrane-instituttet (Anim-Somuah, 2018) konkludert med at epidural gir mindre smerteopplevelse ved fødsel og ingen langtidseffekter på barnet.

Blix og medarbeidere mener at bruk av epidural er for omfattende, iallfall i Oslo-området. Spørsmålet blir da: Hvem andre enn kvinnen selv skal bestemme dette?

Les også

Akupunktur hører ikke hjemme på fødestuen

Vi kan forsikre om at det definitivt ikke foregår noe «innsalg» av epidural til friske fødende ved de sykehusene vi kjenner, inkludert Norges største fødeavdeling ved Oslo universitetssykehus. Utgangspunktet er alltid en medisinsk vurdering av jordmor og lege om mulig nytte versus alternative løsninger.

En dyktig jordmor, som får tid til å være hos kvinnen hele tiden, er viktig i denne beslutningsprosessen. Kvinnen bestemmer deretter selv, og jordmor ber anestesilegen rykke ut. Dette skjer uansett tid på døgnet og inn imellom andre gjøremål.

Skal kvinnens ønske overprøves? I tilfelle av hvem og etter hvilke kriterier?

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter
 1. Les også

  Jordmødre og fødselsleger bør gi korrekt og saklig informasjon, ikke synse og moralisere

 2. Les også

  Tegnehannes fødehistorie: «Når fødselen faktisk begynner, kommer jeg til å DØ»

Les mer om

 1. Fødsel
 2. Barsel
 3. Viten

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Jordmødre og fødselsleger bør gi korrekt og saklig informasjon, ikke synse og moralisere

 2. VITEN
  Publisert:

  Bedre stressmestring og mindre minne om fødselssmerte uten epidural

 3. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, mandag 7. september

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, fredag 11. september

 5. DEBATT
  Publisert:

  Epidural ved fødsel gir ikke autisme

 6. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, mandag 14. september