Debatt

Er sorg en sykdom?

 • Vibeke Lohne

Sorg er som en ørkesløs vandring, som å vente på noe man ikke vet hva er, skriver artikkelforfatteren. Foto: Johannessen, Sara

Sorg er i dag ingen diagnose, men burde inngå som en naturlig del av helsevesenets forebyggende funksjon.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Forskerne Karoline Lindquist og Lars Mehlum retter søkelys mot komplisert sorg og sorg som sykdom i sin kronikk i Aftenposten 15. juli.

Det er på høy tid at sorg løftes frem i det offentlige rom.

Hver eneste dag rammes tusenvis av nordmenn av dårlige nyheter som ulykker, alvorlig sykdom og død. Slike omfattende og stille katastrofer er private og interne og blir raskt usynlige og tause. Å være pårørende eller etterlatt er ikke noe man frivillig velger, men snarere en rolle man uventet og uvirkelig tildeles.

Vibeke Lohne.

Sorgen starter sjelden ved selve dødsfallet. Jeg mistet min mann for seks år siden. Sjokket oppsto på kjøkkenet da jeg skjønte at noe var galt. Ti dager senere mottok vi diagnosen. Diagnosen var en dødsdom, og prognosen var tre måneder.Da startet sorgen. Livet slik en kjenner det, er over.

Sorg rammer alle

Sorg er en naturlig del av livet. Sorgen er kjærlighetens pris. Sorg rammer alle i løpet av livet og utløses av tap av familie og venner, men også ved tap av trygghet, helse, roller og funksjoner.

På et øyeblikk forandres hverdagen. Sorg gir økt sårbarhet, glemsomhet, søvnløshet og fatigue. Sorg skaper kaos. Sorg og sinne bor vegg i vegg. Den som er borte er likevel alltid usynlig tilstede. Dette er sorgens ansikt.

Man kan bli syk av sorg. Men er sorg en sykdom? Sorg kompliserer livet. Men hva er komplisert sorg?

Sorg går i bølger. I begynnelsen er sorgen kontinuerlig tilstede, dag og natt. Etter hvert slipper den taket, for så å komme uventet tilbake i all sin kraft.

Mange tror at sorgen er over etter et halvt til ett år. Men det er ofte da den egentlig begynner, etter hvert som konsekvensene av fraværet går opp for en, mens en prøver å leve et liv som man egentlig ikke vil ha.

Sorg vekkes jevnlig i alle høytider, på minnedager og merkedager. I perioder er sorgen i forgrunnen og livet på vent, mens i andre perioder er sorgen mer i bakgrunnen.

Sorg er som en ørkesløs vandring, som å vente på noe man ikke vet hva er.

Undervurdert og underkommunisert

Som forsker og etterlatt opplever jeg at sorg er undervurdert og underkommunisert.

Helsevesenets oppmerksomhet er nesten utelukkende rettet mot pasientene. Slik lever pårørende og etterlatte i skyggen av dramatikken.

Sorgens sårbarhet gjør pårørende og etterlatte selv utsatt for sykdom

En medisinsk diagnose fungerer som en billett inn i helsevesenet. Sorg er i dag ingen diagnose, men burde inngå som en naturlig del av helsevesenets forebyggende funksjon. Sorgens sårbarhet gjør pårørende og etterlatte selv utsatt for sykdom.

Sorg kan lindres i terapirommet og i sorggrupper. Å skrive sin sorg eller lese kan være terapi. Munchs malerier viser sorgens kreativitet. Fleksible avtaler på arbeidsplassen kan lindre sorg.

Trøst hjelper sjelden og kan oppleves som overfladisk. Som regel trøster vi for tidlig. Det er viktig at sorgen bekreftes av omgivelsene. Tiden er en venn.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Vil du lese mer om sorg? Her er noen av sakene Aftenposten har publisert:

 1. Les også

  Mens datteren vår lå og døde, fant jeg en slags trøst i tårene som legene og sykepleierne delte med oss

 2. Les også

  - Du vil få «sørgehjerne», og du vil føle deg kvalm og uvel. Sorg er altoppslukende

 3. Les også

  En far skriver om den ensomme sorgen: «Jeg mistet nok et barn, min yngste datter. Hun manglet noen dager på å bli 20 år»

 4. Les også

  Rundt én av ti som opplever dødsfall utvikler komplisert sorg

 5. Les også

  Fire år etter terroren: Halvparten av foreldrene er sykmeldte

Les mer om

 1. Debatt
 2. Sorg