Debatt

Tilrettelegg for nasjonale turiststier | Trygve Sunde Kolderup

 • Trygve Sunde Kolderup, daglig leder, Hvitserk - eventyrreiser og ekspedisjoner

Kan arkitektkontoret til Reiulf Ramstad lage en spektakulær pausebu innenfor Trolltunga? spør Trygve Sunde Kolderup. WIKIMEDIA COMMONS

Konsekvensene av manglende infrastruktur er at turistene møter parkeringskaos på Trolltunga og avføring langs stien til Preikestolen.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Norsk reiseliv slår nye rekorder. For fem år siden hadde nesten ingen hørt om Trolltunga. Bare 1000 mennesker besøkte den luftige steinformasjonen i Odda.

Siden har veksten vært eksplosjonsartet. I år er det ventet 70.000 turister.

Preikestolen ved Lysefjorden ventes 300.000 mennesker. Bildene fra de to naturattraksjonene går verden rundt og blir trukket frem i utallige internasjonale «må besøke»-lister.

74 prosent av de utenlandske turistene som kommer til Norge, sier de kommer for å oppleve naturen. 40 prosent planlegger å gå lengre fotturer. I Norge har vi en sterk friluftstradisjon, og vi er vant til å klare oss selv når vi skal på tur. Kommer du fra Stuttgart, Sao Paulo eller Shanghai, er forventingene og ferdighetsnivået annerledes. Det er forventinger om en annen tilrettelegging enn det som finnes i norsk natur i dag.

Suksess for turistveiene

En av Norges største reiselivssuksesser de siste årene er «Nasjonale turistveger». Langs 18 av landets mest spektakulære veistrekninger har arkitekter skapt attraksjoner og tilrettelegging i form av rasteplasser, utsiktspunkt og nødvendig infrastruktur. Hva taler mot at man på et utvalg av Norges mest besøkte turmål gjennomfører et tilsvarende prosjekt og tilrettelegger for «Nasjonale turiststier»?

Kan Snøhetta lage verdens vakreste utedo på stien mot Preikestolen? Kan arkitektkontoret til Reiulf Ramstad lage en spektakulær pausebu innenfor Trolltunga? Kan fjellturen over vidden i Bergen bli enda flottere med en utsiktsplattform tegnet av arkitekten Todd Saunders?

Kaotiske tilstander

På Kjerag og Gaustatoppen, to turmål som er aktuelle kandidater til «Nasjonale turiststier», skaper manglende tilrettelegging tidvis kaotiske tilstander. For de 30.000 turistene som i løpet av tre sommermåneder går over Besseggen, er ikke urørt natur det viktigste. De setter pris på at stien er godt skiltet, at rutebåten går og at de ikke tråkker i dopapir.

Poenget er at riktig tilrettelegging i kombinasjon med spektakulær arkitektur kan skape enda mer besøk. Det er ikke sikkert 15.000 hadde gått på Tverrfjellet på Dovre, hvis ikke det hadde vært for utsiktspaviljongen «Viewpoint Snøhetta». På Hallingskarvet bidrar den sherpabygde stien til at enda flere opplever fjellet på en trygg måte.

Tilrettlegging kan spare naturen

En slik tilrettelegging vil av mange oppleves som et brudd på norsk friluftstradisjon, men veksten i norsk naturbasert reiseliv gjør det nødvendig å tenke nytt. Riktig tilrettelegging kan sørge for at naturen tåler besøksveksten. Skal vi få flere bærekraftige arbeidsplasser av at utlendinger vil oppleve norsk natur, må vi tilrettelegge mer enn i dag. Og Norge har nok natur å ta av. Tilrettelegger vi noen steder, er det med på å konsentrere trafikken og skåne naturen andre steder.

Opplevelsesturismen er den delen av reiselivet som har størst vekst. At rekordmange utlendinger nå vil oppleve norsk natur, er en spennende situasjon, men konsekvensene av manglende infrastruktur er at turistene møter parkeringskaos på Trolltunga og avføring langs stien til Preikestolen.

Stor verdiskapning

Det settes hvert år av offentlig støtte til norske kulturattraksjoner. Nasjonale turistveier har vist stor verdiskapning. «Nasjonale turiststier» er derfor et nytt forslag om å bruke offentlig midler til å tilrettelegge med nødvendig infrastruktur og spektakulær arkitektur på utvalgte, populære turmål.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Natur
 2. Fjell
 3. Reiseliv

Relevante artikler

 1. REISE

  Vil du unngå kø på Norges mest kjente fjellturer? Her er tipset til nabofjellet

 2. DEBATT

  Vi ser ut til å ha glemt at hundretusenvis av turister må på do

 3. DEBATT

  Nei til turistskatt

 4. DEBATT

  Å begynne med avgifter for å gå inn i naturområder er helt umulig å håndheve

 5. NORGE

  Stenger Preikestolen i ni dager for Tom Cruise

 6. KRONIKK

  Turister på villspor: Mange tror «familieruten» er en lett fjelltur