Debatt

Russebussenes lydanlegg forteller noe om voksensamfunnet

 • Eivind Hoff-Elimari
  Eivind Hoff-Elimari
  Ordfører i Nesodden kommune

Om myndighetene vil ta større ansvar for russens ve og vel og nattesøvnen til oss andre, bør det settes en øvre desibelgrense, mener debattanten. Foto: Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB

Og det lyder ikke pent.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg unner virkelig russen å feire slutten på 13 års skolegang. Vi voksne bør tåle en del fra ungdom som har vært hardere rammet enn oss av pandemien.

Spørsmålet er om et lydanlegg på 150 desibel gjør russen lykkeligere?

Stress og støyskader

Neppe. Men har du gjennom tre år jobbet og spart til buss, og lydanlegget er dårligere enn det de andre bussene på skolen har, da kan du bli ulykkelig.

Problemet er desibelkappløpet.

Det kappløpet krever stadig større budsjetter. Dermed øker forskjellene mellom de som ikke er russ, de som er russ uten buss, og de som er ute og ruller. Større statusforskjeller gir alltid økt stress.

Eivind Hoff-Elimari er ordfører i Nesodden kommune.

Motsatt har russen fortalt meg hvordan årets koronautsatte rulling gjorde russetiden mer inkluderende. Det ble lettere å være russ uten buss.

I tillegg kommer hensynet til russens hørsel. Ved 105 desibel kan du få varige hørselsskader etter få minutter. Likevel tjener noen voksne seg rike på å selge russen lydpakker på 150 desibel.

Sett en desibelgrense

Så hva bør myndighetene gjøre om de vil ta større ansvar for russens ve og vel og nattesøvnen til oss andre?

Etter å ha snakket med politiet, er jeg overbevist om at det er én enkel løsning: Regulér hva som er tillatt av lydanlegg i kjøretøy. Sett en grense på for eksempel 85 desibel. Det er omtrent som på en nattklubb, og nivået hvor Arbeidstilsynet krever hørselvern.

Om vi tør å ta denne debatten, håper jeg vi bruker den som inngang til noe større: Russen gjør ikke annet enn å holde opp et forvrengt speilbilde av voksensamfunnet.

Speiler samfunnet

Vårt Norge har stadig mindre materielt måtehold, økende statusforskjeller og er i økende grad bygget og driftet av arbeidsinnvandrere.

Om vi reagerer på rådyre russebusser som skal vise seg for hverandre, og som hver natt kjører mil etter mil på motorveiene våre med østeuropeiske sjåfører, ja, da er det egentlig vårt eget fråtseri, vår egen misunnelse og vår egen latskap vi kritiserer.

Det er dette som ødelegger kloden vår og samfunnet vårt.

Russebussenes lydanlegg holder bare speilet opp for oss.

 • Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

 1. Jeg er taperen som sitter hjemme

 2. Celine Ytternes i «Mitt Oslo»: Visepresidentens beste humørråd for russetiden

 3. Manglende bussregler bekymrer FHI. Men regjeringen stoler på russen.

Les mer om

 1. Russetid
 2. Hørsel