Debatt

De som motstår presset fra Pride, blir utsatt for temmelig sterk fordømmelse | Espen Ottosen

 • Espen Ottosen
  Espen Ottosen
  Teolog og filosof
Minst 30.000 mennesker møtte opp for å gå i Pride-paraden i Oslo i 2017.

Min nye bok handler ikke om at kristne homofile skal presses til sølibat.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er helt enig i at det er usunt å presse kristne homofile til sølibat. Men du må lese min bok, En annerledes vei, med svært fordomsfulle briller, for å mene at den forteller om slikt press.

I boken En annerledes vei. Motstrøms om kjønn, kjærlighet og sex kan du blant annet lese historien til ni kristne som i større eller mindre grad vil omtale seg som homofile (hvilket illustrerer at boken også handler om språkbruk; noen vil nemlig heller snakke om «å ha homofile følelser» enn «å være homofil»), men som ikke ønsker å gå inn i et homofilt forhold. Noen av dem lever derfor som single.

Espen Ottosen er teolog, filosof og forfatter av boken En annerledes vei. Motstrøms om kjønn, kjærlighet og sex.

Jeg mener det er viktig å slippe frem alternative stemmer når temaet er homofili. For det er ingen tvil om at kristne utsettes for et massivt press til å erklære at et forhold mellom to av samme kjønn bør likestilles med et forhold mellom en mann og en kvinne. De som motstår presset fra Pride, blir utsatt for temmelig sterk fordømmelse.

Diskrediterer og spekulerer

Selv vil jeg gjerne motarbeide forståelsen av at et nei til homofilt samliv fra kristent hold handler om at heterofile prøver å fortelle homofile hvordan de skal leve. Nettopp derfor har jeg fortalt historien til mennesker som – til tross for at de tiltrekkes av samme kjønn – mener at det er galt å gå inn i et homofilt forhold.

Det er tydelig at Tor Håkon Eiken, Åsmund Aksnes og Halvor Moxnes i Aftenposten 4. mars ikke er særlig interesserte i å lytte til disse stemmene. Isteden leter de etter en måte å diskreditere disse. Og det gjør de ved å spekulere.

I innlegget møter vi påstanden om at «det er grunn til å tro at deres selvforståelse her peker tilbake på kristne fellesskap som fortsatt ser på samliv mellom to av samme kjønn som et avvik». Og vips står vi overfor mennesker som presses til sølibat.

Les også

Jeg er kristen og homofil. Sjelesorg har hjulpet meg | Anonym mann

Er ikke blitt presset

En slik fortolkning er imidlertid urimelig. Faktum er at alle de ni personene jeg har inkludert i boken min har hatt alle muligheter til å endre ståsted – og samlivsform.

Flere har også hatt homofile relasjoner tidligere i livet og tilhørt miljøer som sier ja til homofilt samliv. Dette ville forfatterne av leserinnlegget visst hvis de hadde valgt å lese boken med en viss grundighet – og uten å være forutinntatte.

Jeg ønsker å møte alle mennesker med respekt – ut fra min overbevisning om at alle er skapt av Gud og elsket av ham. Jeg tar sterkt avstand fra hets og trakassering som rammer homofile. Mitt mål har vært å møte dem som tenker annerledes om kjønn og seksualitet enn jeg selv gjør på en avdempet og respektfull måte i min bok.

Dessverre bidrar ikke Eiken, Aksnes og Moxnes til en særlig god og respektfullt samtale når forutsetningen deres er at de som står for et nei til homofilt samliv, er blitt presset til å tenke slik.

Les også

 1. Noen kristne presses til sølibat på grunn av legningen sin. Det er usunt. | Åpen kirkegruppe og Skeivt kristent nettverk

 2. Konverteringsterapien skaper ulykke og utfordrer liberale prinsipper | Frank Rossavik

 3. Homofili og helvete | Ingeborg Senneset

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

 1. Homofili
 2. Debatt
 3. Bok
 4. Kristendom