Professor emeritus Svein Sjøberg forsøker seg nok en gang med et angrep på forskning som sier noe om sammenhengen mellom læreradferd, undervisningskvalitet, ressurser og elevenes læringsutbytte.
Sjøberg liker hverken PISA eller John Hattie. I flere år er hans innvendinger blitt faglig tilbakevist blant annet av forskere ved hans egen institusjon, Universitetet i Oslo. Han liker å klistre merkelappen «børs» til det han ikke liker. Selv befinner han seg i en «katedral».
Sjøbergs angrep på personer og fagmiljøer som ligger utenfor hans eget kompetanseområde, bør imidlertid stoppes. De er uverdige og hører ikke hjemme i en saklig diskusjon om utviklingen i norsk skole.Det er flere eksempler i hans kronikk i Aftenposten 17. april.
Hoderysting i fagmiljøet
For det første stiller han spørsmålet: «Er det sannsynlig at en god metode for leseopplæring for seksåringer også er den beste for 18-åringer som har fordypning i fysikk?»
Jeg kjenner ingen som med en viss rett påberoper seg skolefaglig innsikt, som vil hevde noe i nærheten av dette. Aller minst Hattie.
Sjøberg etablerer helt bevisst stråmenn i sin argumentasjon. De er ikke alltid så lette å gjennomskue, men vekker hoderysting i fagmiljøer.
For det andre skriver han: «Er Oslo-skolen best i test? Det trikses og fikses med tall og statistikk, og forskning brukes selektivt og ukritisk.»
Nei, så langt vi vet, fikses og trikses det ikke med tall og statistikk i Oslo. Dette er undersøkt flere ganger.
Kanskje er det Oslo-skolen gjør, gjennom å løfte de elevene som ut fra sin bakgrunn har størst utfordringer med å klare seg i livet, det som vil hindre at Oslo om ti år blir som Malmö?
For det tredje skriver Sjøberg: «Det er altså den newzealandske forskeren Hattie som er tidens profet, og Nordahl er hans norske disippel.» Professor Nordahl (som også er professor II på Handelshøyskolen BI) omtales som Hatties «våpendrager».
Det er uhyrlig å omtale en seriøs skoleforsker som Thomas Nordahl som disippel og våpendrager. Noen som står Sjøberg nærmere enn jeg gjør, bør fortelle ham at det er nok nå. Han bryter forskerens grunnleggende krav til saklighet.
Bryter med grunnleggende krav til saklighet
Sjøberg skriver at skolens hverdag ikke lenger «skal preges av lærernes profesjonelle skjønn, utdanning og erfaring tilpasset den bestemte konteksten, kulturen, faget, elevene».
Hvem skulle mene det?
Utsagnet skal være en kritikk av professor Nordahl og oss andre som står for at lærernes undervisning må bygge på forskningsbasert kunnskap.
Sjøberg mener lærerne skal ha metodefrihet, altså kunne bruke det han selv mener virker. I stedet for å si det, later han som om Nordahl er imot den undervisningsmessige tilpasningen som skjer, og må skje, hver dag i møtet mellom lærer og elev.
Igjen bryter han forskerens grunnleggende krav til saklighet.
På Handelshøyskolen BI bruker vi bøkene til Hattie, og vi er urolige over PISA-resultatene. Og vi gjør det slik det skal og må gjøres på en vitenskapelig høyskole.
Hattie gjør en fantastisk sammenstilling av forskning. Saklig og evidensbasert, i motsetning til Sjøberg.
Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.