Debatt

Det nytter ikke å vise finger til Sverigedemokratarna

 • Mímir Kristjánsson
  Mímir Kristjánsson

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson under partiets valgkonferanse i Stockholm lørdag. Foto: Fredrik Persson/ TT/NTB Scanpix

De andre partiene må slutte å snakke om Sverigedemokraterna og begynne å snakke mot dem.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Mot er verdighet under press, skrev en gang den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway. Det var lite verdighet å spore i Sverige søndag, da høyreekstreme Sverigedemokraterna med 12,9 prosent av stemmeneble landets tredje største parti.

Boikott

I Malmö kuttet utleier strømmen og utløste brannalarmen på partiets valgvake for å jage Sverigedemokraterna ut av lokalene. En talsmann sier at partiet sliter med å få leie lokaler i Sveriges tredje største by. Årsaken til boikotten er uklar, men kanskje er utleiere redd for at rasistisk grums skal påføre lokalene deres mugg eller fuktskader.

Den fremste antirasisten er som kjent den som oftest rekker finger

I Stockholm viste en samlet valgvake hos Vänsterpartiet fingeren da Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson kom på skjermen. Nyslått riksdagsmann Ali Esbati var på sosiale medier tydelig stolt over å tilhøre Sveriges «främsta antirasistiske parti». Den fremste antirasisten er som kjent den som oftest rekker finger.

Barnslig avsky

Den helt berettigede avskyen mot Sverigedemokraterna har de siste årene tatt stadig mer barnslige former. Jimmie Åkesson, leder for et parti i Riksdagen, nektes fortsatt å delta på Nobelfesten.

Aftenposten mener:

Les også

Tid for nytenkning i Sverige

Det er slik man stopper høyrepopulister, ved å nekte dem å feste med fiffen. I forrige valgkamp nektet Vänsterpartiets avgåtte leder Lasse Ohly å gå i sminken (!) sammen med Åkesson valgnatten. Det er uvisst hva Ohly skulle oppnå med sminkeboikotten, men det endte trolig med klapp på skulderen fra dem som allerede var enige i at Sverigedemokraterna er noe drit.

Ta politikken alvorlig

Det er ingen grunn til å ta i Sverigedemokraterna med silkehansker. Men de fleste 13 år gamle gutter innser før eller siden at å rekker finger ikke er den mest virksomme politiske ytringsformen vi har.

Det hjelper heller ikke å nekte Jimmie Åkesson å komme på fest, eller for den saks skyld boikotte ham i sminken, når man uansett skal møte ham i debatt like etterpå. De andre partiene må slutte å snakke om Sverigedemokraterna og begynne å snakke mot dem. Det innebærer å ta deres politiske program alvorlig, og bekjempe det med argumenter.

De andre partiene må slutte å snakke om Sverigedemokraterna og begynne å snakke mot dem

Men dette er ikke utelukkende et taktisk spørsmål om hvordan vi bekjemper høyrepopulisme. Det er også et spørsmål om hva slags politisk kultur vi ønsker oss, og hvilken legitimitet folkets røst skal ha i valg.

Folket gir talerstolen

En gang ble jeg spurt av en journalist om jeg synes det var riktig å gi Frps Christian Tybring-Gjedde en talerstol. Det er ikke opp til meg å avgjøre, svarte jeg, for Christian Tybring-Gjedde er valgt inn i den norske nasjonalforsamlingen. Han har fått en talerstol av folket.

Når Sverigedemokraterna nå nektes lokaler i Malmö eller inngang på festlige tilstelninger, er det udemokratisk og smålig helt uavhengig av hvordan det påvirker partiets oppslutning.

Det tjener vår sak å holde tungen rett i munnen og anerkjenne folkets valg, også når vi ikke respekterer det

Det tjener heller ikke det radikale venstre å slutte opp om slike sanksjoner. I andre land i Europa er det venstreradikale partier som behandles på samme måte av den politiske eliten. Det tjener vår sak å holde tungen rett i munnen og anerkjenne folkets valg, også når vi ikke respekterer det.

Det er ikke lett å se på at et høyrepopulistisk parti med nazistiske røtter blir landets tredje største. Men det er under press vi virkelig kan vise oss modige. Da må vi vise verdighet.

Twitter: @mimirk

Mer fra Internrevisjonen:

Les også

 1. Jeg håper de blå partiene gjør noe med politiets ineffektivitet, istedenfor å kaste mer penger på dem

 2. «Høyresiden vinner ikke gjenvalg på forsiktighet og administrasjon»

 3. «LO-leder Gerd Kristiansen bør lytte til folk flest, ikke til pampene i IOC»

 4. Harald Stanghelle: Dette valget kan bli et svensk tidsskille

 5. Hvor ekstremt er ekstremt?

 6. Da Sverige gikk i svart

Les mer om

 1. Debatt
 2. Internrevisjonen
 3. Valg i Sverige