Debatt

En hyllest til de viktigste voksne

Førskolelærere, barne- og ungdomsarbeidere, assistenter, vikarer. Dere er de ekte hverdagsheltene.

Jeg leser budsjettfremlegget til Oslo kommune, hvor barnehagesektoren i vår bydel skal kutte 3,5 millioner på neste års budsjett. Jeg leser samtidig, på kommunens nettsider, at Oslo-barnehagene skal bli flinkest i klassen, skriver Kine Bjørkdahl. Heidi Anne Johnsen

 • Kine Bjørkdahl

Dette er en hyllest til de viktigste voksne.

Da mener jeg de som jobber med barna, ikke de som jobber i kulissene.

Ikke de som tror at de jobber med barn, fordi de snakker om barn innimellom. Ikke de som sitter på universiteter og høyskoler og skriver om hvordan man gjør det. Ikke de som underviser, coacher, kurser. Ikke de som drifter og server.

De som jobber med barna. Snakker med dem, koser dem, har barn på fanget, trøster, skifter bleier, kler på og kler av hver eneste dag.

Kine Bjørkdahl.

Jeg leser om en kunnskapsminister som i år 2013 sier: «Jeg er imponert over hvordan denne barnehagen jobber med matematikk allerede i barnehagen». Som om det var noe nytt. Noe ukjent, noe revolusjonerende.

Jeg leser om en skandinavisk undersøkelse som viser at foreldre i Norge er aller mest misfornøyd med barnehagen. Jeg leser budsjettfremlegget til Oslo kommune, hvor barnehagesektoren i vår bydel skal kutte 3,5 millioner på neste års budsjett. Jeg vet det skal kuttes på fagledernivå – det nivået som er ment å skulle jobbe med faglig utvikling. Jeg leser samtidig, på Oslo kommunes nettsider, at Oslo-barnehagene skal bli flinkest i klassen. Kvaliteten skal opp, opp, opp! Barn er fremtiden, de skal bli bedre i matte, bedre i norsk, bedre i alt. Måles veies vurderes karaktersettes statistikkfestes.

Jeg blir kvalm.

Jeg satte mine ben i barnehage for aller første gang en høstdag i 1998. Jeg ble umiddelbart forelsket. Jeg ble glad, lykkelig, imponert og rørt over dette livet som lever på avdeling. Voksne for barn, der og da, i nuet. Det er ingen annen arbeidsplass, ingen, som er akkurat så fin.

Og da blir jeg kvalm, skikkelig kvalm, når barnehagens kvalitet snakkes opp, men prioriteres ned.

Når departement, kommune og bydel ikke ser at dette ikke er forenlig; Det går ikke an å jobbe kvalitativt med barnehagefaget når det ikke er folk til å gjøre det. Barna blir ikke flinkere i matematikk, språk og sosial kompetanse hvis det ikke er noe rom for at de voksne som skal lære dem det har tid til å bli gode selv først. Det er skudd i egen fot, det er intet mindre enn katastrofalt.

Jeg elsker barnehagen, det er det eneste jeg vil og det eneste jeg kan. Men nå vet jeg ikke om jeg kan være med lenger. Spiralen går nedover, det knipes og knebles og forhindrer mulighetene til de gode folka å jobbe profesjonelt: Med relasjonen til enkeltbarnet, her og nå, når barnet trenger det. Med barnegruppen i fellesskap, skape gode forutsigbare rutiner som sikrer at alle er med – fra dag én.

Det er da jeg kjenner at dere må hylles; Førskolelærere, barne— og ungdomsarbeidere, assistenter, vikarer. Dere er de ekte hverdagsheltene.

Dere står i det, for ungene våre, hver dag. Smiler, hjelper, bistår, deler og gir av dere selv. Tusen takk. Skikkelig tusen takk, dere aner ikke hvor viktige dere er.

Jeg beklager at takken kommer fra meg, det hadde vært på sin plass om den kom fra den kunnskapsløse kunnskapsministeren, fra kongen, statsminister, ordførere, bydelsdirektører. Da de ikke ser ut til å vite hva dere gjør for så ufattelig mange barn og foreldre, så får jeg ta meg den frihet å takke dere på vegne av dem.

Det fortjener dere. Barnehagens fortjenestemedalje i gull. Dere er de viktigste voksne i Norge, uten dere går ikke landet rundt. Takk.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo er dårligst på andel barnehagelærere. Nå lover Ap 700 nye stillinger.

 2. NORGE

  Oslo og Bærum på bunn i andel barnehagelærere. Sjekk nøkkeltall for din barnehage.

 3. OSLOBY

  Joaquim har jobbet i barnehage i åtte år. Nå sendes han og flere hundre andre barnehageassistenter på norskkurs.

 4. OSLOBY

  Veldig historiske avtale, eller ikke ett nytt ord?

 5. NORGE

  Barn sendes til utlandet for å komme på rett kjøl. Men for flere unge blir alt bare verre av det.

 6. DEBATT

  Det er Høyre som har sviktet barnehagebarna