Debatt

IS-navnet viser terroristenes ambisjoner

 • Håkon Borud
  Nyhetsredaktør

Navneskiftet viser en tydelig dreining i terrororganisasjonens ambisjoner, og Aftenposten ønsker å synliggjøre dette skiftet. Gjennom analyser og kritisk journalistikk, ja, men også ved å bruke navnet terroristene bruker om seg selv, skriver nyhetsredaktør Håkon Borud. Bildet viser et IS-medlem i den syriske byen Raqqa. Foto: STRINGER

Vi forstår at terrorgruppens nye navnevalg er en del av en svært bevisst propagandakrig. Det kan i seg selv være en grunn til å droppe navnet, men vi har altså tenkt motsatt, skriver nyhetsredaktør Håkon Borud.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Seniorforsker Henrik Thune ved NUPI mener undertegnede og Aftenposten ikke har tenkt på at navn i seg selv er en viktig form for propaganda når vi har valgt å akseptere betegnelsen Den islamske staten (IS) fremfor tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten/Syria (ISIL eller ISIS).

Håkon Borud, nyhetsredaktør i Aftenposten Foto: Carl Martin Nordby

Han legger vekt på at IS ikke er noen stat, ikke bør anses som en og viser til at New York Times (NYT), Fox News og andre fortsatt bruker ISIS.

Gode argumenter

La meg først forsikre Thune om at, joda, vi har tenkt. Om vi har tenkt riktig, kan selvfølgelig debatteres – selv om vi mener våre argumenter er gode.

At NYT fortsatt bruker ISIS kan selvfølgelig være et argument for å holde på betegnelsen, men særlig sterkt er det ikke.

Wall Street Journal har byttet til IS. Agence France-Presse like så. The Guardian i England har på finurlig vis falt ned på kompromisset Islamic state (Isis).

En dreining i ambisjoner

I Aftenposten har vi altså valgt IS, men ikke uten tvil og diskusjon. Vi forstår at leder Abu Bakr al-Baghdadis nye navnevalg er en del av en svært bevisst propagandakrig. Det kan i seg selv være en grunn til å droppe navnet, men vi har altså tenkt motsatt.

Navneskiftet viser en tydelig dreining i terrororganisasjonens ambisjoner. Som Thune selv påpeker ønsker gruppen å løsrive seg fra Syria og Irak.

Aftenposten ønsker å synliggjøre dette skiftet. Gjennom analyser og kritisk journalistikk, ja, men også ved å bruke navnet terroristene bruker om seg selv.

Betyr det at vi lar oss utnytte? Neppe. Men uproblematisk er navnet ikke – uansett om man velger ISIS, ISIL eller IS.

Dette bør du vite om IS. Se video:

Les mer om

 1. Debatt
 2. Den islamske staten (IS)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA trekker soldater ut av Syria, men nesten like mange kommer tilbake

 2. VERDEN

  IS er i ferd med å miste sin stat. Her er grunnen til at de kan bli like farlige uten.

 3. VERDEN

  Slik forlenger og utvider Donald Trump USAs nesten 20 år lange krig

 4. KRONIKK

  Er bestialiteten fra IS i ferd med å døyve våre egne moralske reflekser? | Henrik Thune

 5. VERDEN

  Norske Aisha Shezadi (26) skrøt av livet i IS-staten – nå er hun i denne flyktningleiren

 6. VERDEN

  Irak er i ferd med å vinne en militær krig over IS. Men landet mangler penger til å holde IS borte over tid.