Debatt

Til en avdød terrorist

  • Atle Thorberg
Himmelen over Nørrebrogate, få dager før terrorangrepet som lørdag kostet to mennesker livet. Tidlig søndag morgen ble gjerningsmannen drept i en skuddveksling med dansk politi på Nørrebro.

Du vil sannsynligvis bli overrasket over å høre dette, men din komplett meningsløse død har ikke utgjort den store forskjellen for oss andre.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Til en avdød terrorist.

Først og fremst: gratulerer som martyr.

Du vil sannsynligvis bli overrasket over å høre dette, men din komplett meningsløse død har ikke utgjort den store forskjellen for oss andre. Mens du ligger kald og livløs i et kjølerom et eller annet ukjent sted i Københavns katakomber, så kvitrer fuglene videre der borte i Fælledparken.

Atle Thorberg bor like ved stedet hvor terroristen i København ble skutt søndag. Thorbergs brev til terroristen er mandag delt nær 7000 ganger.

På min morgentur ned til bakeren merket jeg meg at alt var ganske som det pleier. Barnefamilier på vei til fastelavnsfest ropte og hoiet som vanlig, og de ble møtt av de samme naboene, som gikk stille og rolig rundt på gaten.Bakerjomfruens søte smil overbeviste meg om at jeg burde gå en tur ned til Nørrebro Stasjon, der hvor du ble skutt.

Du er ikke den eneste som har terroristert den daglige tralten

Hele veien ut til gjerningsstedet var alt som det pleide å være, kanskje litt mer avdempet.

Ved en bussholdeplass et stykke opp i Nørrebrogate stod tre eldre damer — to med tørkleder og en uten - og prøvde å hjelpe hverandre å finne frem i forvirringen om hvilke bussavganger som var avlyst eller endret, blant annet på grunn av din død.

«Å, det er på grunn av skytingen...» sa den ene tørkledamen spakt. «Ja, det er det visst,» svarte hun uten, før hun med et avvæpnende smil ønsket de to en fortsatt god søndag.

For det med trafikken, det hører jo til normalen.

Du er som kjent ikke den eneste som i det siste har terroristert den daglige tralten på Nørrebro. København kommune har med en kombinasjon av utallige bussfiler, årelange byggeprosjekter og en stålsatt ambisjon om å fovandle Nørrebrogate til én ufattelig lang brosteinsbelagt gågate på Herning-egnen, lenge forsøkt å tvinge kvarteret ned i et tempe som det hverken egner seg til eller liker.

Politikeren gikk alene med en avis under armen, timer etter terroren

Den avsperringen som var satt opp til ære for deg, skilte seg egentlig kun fra normalen ved å være flankert av bevæpnet politi og en håndfull nysgjerrige, som alle i god ro og orden stod og småpratet med hverandre. Atmosfæren var faktisk mer avslappet enn normalt, så heller ikke der fikk du gitt et varig inntrykk.

Så jeg slentret snart hjemover igjen, ned Mimersgate og Bragesgate, før jeg svingte ut på Nørrebrogate, hvor Radikale Venstre-politiker Manu Sareen mutters alene kom spaserende med en avis under armen.

Tenk, kun et par timer etter det alvorligste terroranslaget i manns minne, mindre enn fem hundre meter fra et av gjerningsstedene, støtte jeg inn i en representant for den sittende danske regjering, vår likestillingsminister. For en slik en har vi jo her hjemme. En brun mann, som er født i et annet land, er ansatt av oss alle for å ivareta minoriterers interesser.

Gud vet om du visste at du kunne skrevet til ham med dine frustrasjoner? At det i Danmark er din rett å bli hørt?

Gjennom vinduet til en av kvarterets mange kebabsjapper så jeg en liten gutt som var med pappa på jobb. Den lille knekten var kanskje fem-seks år gammel, og da jeg så ham kom jeg igjen til å tenke på deg.

Du har tatt så feil av livet

En gang var du jo også noens søte lille gutt. Vi har jo alle en mor.

Rakk du å tenke på din, da du lå der på fortauet og blødde i hjel?

På hvor vanskelig det må være for henne å leve videre med tapet av deg, hennes sønn, sittende i sjelen? Det håper jeg du gjorde, og jeg håper du angret. For tusen slør kan ikke dekke over den sorgen hun må føle over din meningsløse død på et gatehjørne, en tilfeldig søndag morgen i København.

Tankene tumlet rundt i meg, så jeg gikk inn på min venns kafé og drakk en kopp kaffe. Han var litt slukøret over gårdagens hendelser, så vi snakket litt om dem. Om hvem du kunne være, hvor meningsløse handlingene dine hadde vært, og hvordan det ville gå med oss alle fremover.

På det siste veistykket hjem så jeg enda et barn som i fullt fastelavenskostyme danset rundt sin mor.

Så gikk jeg opp og skrev dette brevet, for å fortelle deg hvor mye jeg synes du har tatt feil av livet.

Brevet er opprinnelig postet på Thornbergs Facebook-side. Oversatt av Ingeborg Senneset.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. Provokatøren skal også beskyttes

  2. Europas jøder mer utsatt

  3. Kokkvold: Vi bekjemper ikke egen rasisme og islamistisk terror ved å benekte fakta

Les mer om

  1. Debatt