Debatt

Bør ikke forbrukerne ha rett til å velge selv?

 • Marte Rostvåg Ulltveit-moe

De gangene jeg har forsøkt å kjøpe rå melk ender det alltid med at bonden forærer meg noen liter gratis. Så stor er angsten for å komme i klammeri med Mattilsynet, skriver Marte Rostvåg Ulltveit-Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Den nye landbruksministeren Sylvi Listhaug (Frp) har satt seg fore å modernisere og fornye norsk landbruk. Hun kan gjerne starte med å fjerne forbudet mot salg av upasteurisert melk.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Har du smakt fersk, upasteurisert kumelk? Alle jeg har servert det til, blir forbauset over hvor mye mer smak det er i melk som ikke har vært behandlet på et meieri. Men den ferske melken er svært vanskelig å få tak i hvis du ikke er melkebonde.

Siden 1951 har det vært forbudt å selge upasteurisert melk («rå melk») i Norge. Dagens regelverk inneholder ett unntak: Det er lov å selge direkte til forbruker fra egen gård «hvis salget skjer tilfeldig».

Regelverket tolkes strengt, og de gangene jeg har forsøkt å kjøpe rå melk ender det alltid med at bonden forærer meg noen liter gratis. Så stor er angsten for å komme i klammeri med Mattilsynet.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe Foto: Privat

Pasteurisering (oppvarming) dreper bakterier i melka og gir den lenger holdbarhet. Rå melk kan inneholde både skadelige, ufarlige og potensielt nyttige bakterier. Pasteuriseringen dreper alle bakteriene, også dem som i følge enkelte kilder kan ha god innvirkning på vår tarmflora.Jeg drikker rå melk av samme grunn som jeg spiser sjokolade: Fordi det smaker godt. Jeg liker også å eksperimentere med å lage ost, og den enkleste måten å lage ost hjemme på eget kjøkken er å bruke rå melk og tilsette syre (eddik eller sitron). For øvrig er det lov å selge ost laget av upasteurisert melk, men altså ikke lov å selge melken til vanlige forbrukere som vil prøve selv.

Upasteurisert melk kan inneholde bakterier som kan føre til sykdom. Det samme kan kjøttdeig og rå kylling. Jeg kjenner ikke til noen sammenligning av risikoen mellom salg av rått kjøtt og rå melk. Organisasjonen Norsk Gardsost har formulert et konstruktivt forslag til merking av all rå melk, med råd og opplysning til forbrukerne. Forslaget lyder:

«Den ferske mjølka du no har kjøpt er rå (upasteurisert), og innheld levande bakteriar. For at desse ikkje skal utvikle seg og føre til forringing av mjølka eller matforgifting, må du lagra mjølka kaldt heile tida. T.d. ikkje la ho stå lenge på frukostbordet. Med god oppbevaring vil mjølka halde seg god og frisk til utløpsdatoen.»

Bonden tjener cirka fire kroner og åtti øre per liter melk. Markedet for rå melk er kanskje ikke veldig stort sånn med det første, men betalingsvilligheten er betydelig større enn hos Tine.

Andreas Viestad skriver i boken sin «Ekte mat» at han pleier å bytte en flaske melk mot en flaske champagne.

Jeg går ikke riktig så langt, men jeg mener at den ubehandlede melken er verdt i hvert fall det dobbelte av den prisen jeg betaler i butikken. Burde ikke norske bønder få lov til å teste ut hva markedsverdien kan være på høykvalitetsvarer?

Slow Food Norge skrev i en høringsuttalelse forrige gang spørsmålet om salg av rå melk var på høring, at dette ikke er et spørsmål om matsikkerhet, men om matpolitikk og verdivalg.

Det er tillatt å selge tobakk i Norge, selv om helseskadene av røyking er veldokumentert. Slow Food mer enn antyder at denne forskjellen skyldes at tobakksindustrien har betydelig større ressurser til å lønne advokater enn det noen få idealistiske melkeprodusenter har. Bør ikke forbrukerne ha rett til å velge selv hva slags melk de skal drikke?

Jeg kjenner ingen melkeprodusenter som ikke drikker upasteurisert melk fra sin egen tank, og i tillegg serverer den til barna sine.

I følge Mattilsynet er det svært få sykdomsutbrudd i Norge der kilden var rå melk eller produkter av rå melk. Dette skyldes blant annet god dyrehelsestatus og god melkehygiene i Norge (min utheving).

Er det ikke da på tide å slippe melken fri, og gi forbrukerne mulighet til å velge melk som ikke har vært på meieriet først?

Les mer om

 1. Debatt

Flere artikler

 1. VITEN
  Publisert:

  «Rå melk er gambling med helsen»

 2. NORGE
  Publisert:

  Flått-virus oppdaget i melk fra norske bondegårder

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Forbrukerne var nådeløse. Q-Meieriene trekker varen med øyeblikkelig virkning.

 4. SPREK
  Publisert:

  Forsøk: 41 dager etter «best før»-datoen var melken like god

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Rekordfett år for Tine. Men i horisonten truer veganere og utenlandsk ost.

 6. SPREK
  Publisert:

  «Ett glass melk om dagen er nok»