Debatt

Fri abort til uke 18 er løsningen | Gard Løken Frøvoll

 • Gard Løken Frøvoll
  Sentralstyremedlem, Unge Venstre

Gard Løken Frøvoll. Rebekka Opsal

Hvordan unngå både innskrenkning av kvinners rettigheter og en diskriminerende abortlov samtidig?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Få saker vekker så mye engasjement som abortsaken. KrF og Erna Solberg har klart å vekke til live en debatt som del av en politisk hestehandel. For dette har de pådratt seg mengder av protester og demonstrasjoner.

Denne gangen handler det om paragraf 2c, som sier at kvinner kan få innvilget abort mellom uke 12 og uke 18 dersom det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom.

KrF har lenge ønsket å fjerne 2c, fordi de mener paragrafen svekker fosterets rettsvern på grunnlag av egenskaper fosteret besitter.

KrF har rett

KrF har selvfølgelig helt rett i det. Et foster med påvist Downs syndrom har i dag et lavere rettsvern i uke 15 enn et barn uten påviste «alvorlige sykdommer». KrF mener derfor paragrafen er diskriminerende og vil forsøke å endre denne i regjeringsforhandlingene.

Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i KrF Terje Pedersen, NTB scanpix

Hvorvidt man skal skille mellom friske og alvorlig syke fostre i abortlovgivningen, er et legitimt politisk spørsmål. Det som oppleves provoserende, er at spørsmålet tas opp rett før KrF skal forhandle om ny regjeringsplattform. Angrep på kvinners rett til abort har svært lav støtte i befolkningen. Regjeringspartiene Venstre og Frp, samt Unge Høyre, vil ha store problemer med å godta en slik innskrenkning av kvinners rettigheter.

Men hva om vi likevel godtar premisset om at paragraf 2c er diskriminerende, og samtidig nekter å innskrenke kvinners rett til abort? Da ender vi på én løsning, nemlig fri abort frem til uke 18.

Bort med abortnemndene

Ved fri abort til uke 18 kan man fjerne abortnemndene. Nemndene oppleves belastende både for kvinnen og for fagpersonene i nemnda. Å fjerne nemndene vil derfor lette byrden for allerede sårbare kvinner.

Samtidig kan vi stryke 2c, som for noen oppleves diskriminerende. Når fri abort gjelder til uke 18, slipper man paragrafer som gir fostre ulikt rettsvern, avhengig av deres egenskaper. Fri abort til uke 18 ivaretar kravene fra begge sider og bør derfor innføres. Så kan vi kanskje legge abortdebatten død én gang for alle.

Les også:

 1. Les også

  Torstein Ulserød: Total mangel på respekt fra venstresiden i abortdebatten

 2. Les også

  Foreldre til multihandicappede barn: – Abort bør være et valg for familiene selv – ikke politikerne

 3. Les også

  Hva er abortparagrafen KrF vil fjerne – og hva vil det føre til?

Les mer om

 1. Abort

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hva er abortparagrafen KrF vil fjerne, og hva vil det føre til? Her er ni spørsmål som hjelper deg å forstå abortdebatten.

 2. NORGE

  Hva skal stå i denne lovteksten? Det er stridens kjerne i den betente abortdebatten

 3. POLITIKK

  Legen som utfører tvillingabortene: Det er et hull i abortloven

 4. NORGE

  Tusenvis samlet seg til støtte for abortloven: – Forstår at mange kvinner og unge jenter er fortvilet og oppgitt i dag

 5. KRONIKK

  Dersom ønsket er å forby selvbestemt tvillingabort, er det ikke nødvendig å endre loven

 6. KRONIKK

  Regjeringens forslag om fosterreduksjon er godt, fordi det handler om å beskytte et friskt foster