Debatt

Kort sagt, tirsdag 26. juli

  • Debattredaksjonen
Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens kortinnlegg.

Krigen i Ukraina. Her er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kjære Jonas Gahr Støre, krigen i Ukraina må stoppes

Konsekvensene for Ukraina er drap på sivile og militære, enorme materielle og miljømessige ødeleggelser, flyktningstrøm og traumatisering av befolkningen. På russisk side dør unge soldater i tusentall.

Vår strategi er å gi mer våpen. Vi snakker lite om krigens langtidskonsekvenser, lite om de store geopolitiske endringene den allerede forårsaker.

Kriger får sin egen logikk. Alle parter mener de har mer å vinne på å fortsette å krige fremfor å forhandle. USA mener mer våpen kan endre maktbalansen på bakken. Ukrainas fremtid skal derfor ikke fremforhandles, den skal vinnes.

Du var nettopp i Ukraina. Du erklærte vår støtte til Ukrainas president Volodymyr Zelensky og lovte mer våpen og penger. Bidrar vi til å holde krigen gående? En krig som skaper et hat, som blir så sterkt at en fredsløsning synes umulig?

Russlands president Vladimir Putin har en støtte i Donbas. Mange av de drepte soldatene i Luhansk var prorussiske ukrainere som hadde levd i krig i åtte år. Tror vi at russerne vil innse at de har tapt og trekke seg ut?

Da Fridtjof Nansen mottok Nobels fredspris, ga han halvparten av pengene til Ukraina og Russland. Kan Norge bidra til å heve blikket og snakke grundigere om en mulig avslutning? Vi har en direktelinje til Natos generalsekretær og kanskje til den russiske utenriksministeren.

Du, Jonas Gahr Støre, har handlingsmuligheter andre europeiske ledere ikke har. Hvis vi ikke greier å stoppe kamphandlingene nå, står Ukraina og Russland i fare for å gå inn i en varig krigstilstand. Det vil på ingen måte skape et tryggere Europa.

Steinar Bryn, Nansenskolen


  • Følg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina