Debatt

Vi må ta til motmæle mot hat og ekstremisme

 • Jonas Gahr Støre
  Statsminister (Ap)
Jonas Gahr støre svarer på kritikken han har fått etter talen han holdt 22. juli. Bildet er fra minnemarkeringen på Utøya i år, 11 år etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Muslimske ledere bør snakke tydelig til de deler av befolkningen som lytter mest til dem.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er bare én person som utførte masseskytingen i Oslo 25. juni, og han sitter nå fengslet. Muslimer har selvsagt ikke noe kollektivt ansvar for denne handlingen, og jeg synes det er leit at Mustafa Mahmood i Islamsk Råd Norge oppfatter talen jeg holdt 22. juli slik (Aftenposten tirsdag 26. juli).

Det er riktig som Mahmood påpeker, at vi ikke har det fulle bildet av hva som lå til grunn for skuddene mot det skeive miljøet på London Pub. Men vi vet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) knytter gjerningsmannen til et islamistisk og ekstremistisk miljø. Vi vet også at skeive er utsatt for hets fra mange miljøer. Derfor må vi som samfunn ta ansvar for å si fra mot hets, hat og de holdningene som ekstreme miljøer legitimerer sin adferd med.

På denne bakgrunn ber jeg muslimske ledere snakke tydelig til de deler av befolkningen som lytter mest til dem. Det ansvaret må vi på venstresiden ta når det gjelder grupper som lytter til oss. På samme måte som vi i fjor ba den demokratiske høyresiden om det samme knyttet til holdningene bak 22. juli.

Jeg vil gjenta: Det må aldri på noen måte fremstilles som om at muslimer har ansvaret for det som skjedde 25. juni. Vi må likevel løfte debatten om hetsen LHBT+-miljøet er utsatt for. Alle i Norge skal få være hvem de vil, uansett hva de mener, tror på, eller hvem de elsker.

 • Følg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Ekspert om at broen er knekt flere steder: – Virker litt underlig

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5