Jan Arild Ellingsen bommer om «Odins soldater». Frp bør sette ham på plass | Jan Arild Snoen

  • .
Gjenger av svartkledde uniformerte med norrøne symboler patruljerer gatene nattestid. FrPs Jan Arild Ellingsen gir dem honnør.

Politiet skal ta seg av kriminaliteten. Om «soldatene» vil hjelpe: Prøv Natteravnene.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, min navnebror Jan Arild Ellingsen, mener at Odins Soldater «skal hahonnør for at de stiller opp og tar samfunnsansvar». I Politisk Kvarter tirsdag var ham med på å sammenligne dem med Natteravnene.

Hva er det så Odins Soldater skal ha honnør for? Jo, at de bidrar til å redusere uttryggheten og kriminaliteten, mener Ellingsen.

Og hvordan gjør de det? Jo, ved å opptre uniformert i sorte hettegensere, der noen skjuler sitt eget ansikt, anvende norrøn symbolikk med lange tradisjoner blant norske nazister og rasister, og la seg lede av en velkjent høyreekstremist – Ronny Alte, med bakgrunn fra Norwegian Defence League og Pegida Norge.

Voldsmenn med ytterligående politiske ståsteder

Det er vanskelig å tro at det er tilfeldig at gruppen låner navn og symboler fra en tilsvarende finsk gruppe stiftet av en kjent nynazist. Miko Ranta ble i 2005 dømt for rasistisk vold. Daily Mails reportasje om gruppen tidligere denne måneden forteller om flust med nazi-symboler i «soldatenes» lokaler.

Ja, voldsmenn ser gjerne ting litt annerledes – og handler deretter. — Jan Arild Snoen om «Odins soldater»

Alte hevder at han nå tar avstand fra bruk av vold, og som svar på at en del av «soldatene» er tidligere straffedømt sier han at: «Det er positivt at de velger å bli med hos oss fordi de har evne til å se ting fra et annet synspunkt enn en del andre». Ja, voldsmenn ser gjerne ting litt annerledes – og handler deretter.

Han beroliger også med at Odins Soldater «har politiske ståsteder helt fra ytterst venstre til ytterst høyre». Ikke så mange midt i mellom, er jeg redd.

«Soldatene» kan heller delta som natteravner

Dersom jeg var en ung pakistaner eller somalier ute en kveld, ville jeg ikke følt meg veldig trygg dersom jeg møtte denne gjengen. Ikke om jeg var en middelaldrende hvit mann som av og til kritiserer høyreekstreme og Hege Storhaug heller, for den saks skyld.

Vi har allerede en veletablert organisasjon som bidrar til det Ellingsen etterlyser, nemlig Natteravnene. Dersom det var trygge gater disse svartkledde «soldatene» ville bidra til, så er det ganske enkelt å delta der.

Men det er ikke dette det handler om.

Det handler om at innvandrerfiendtlige menn synes det er kult å uniformere seg og samle seg i gjenger nattestid.

Litt mer macho enn å gå i ring rundt Rådhuset i Oslo, under politibeskyttelse og ledelse av en Max Hermansen med ropert, slik Alte gjorde før.

Organisert borgervern er ulovlig i dette landet

Det er opp til Politidirektoratet å vurdere om Odins Soldater bryter straffeloven eller politiloven. Organisert borgervern er ulovlig i dette landet. Lokalt har politiet hittil møtt «soldatene» på forskjellige måter.

Men om myndighetene skulle ende på at virksomheten er lovlig, er den etter min mening opplagt ikke ønskelig.

Politiet skal ta seg av kriminaliteten. Natteravnene er et utmerket supplement. Og enhver borger bør selvsagt ta vare på seg og sine, og varsle politiet dersom det oppstår truende situasjoner eller de observerer kriminelle handlinger.

Politiet skal ta seg av kriminaliteten. Natteravnene er et utmerket supplement. - Jan Arild Snoen

Honnør er det i hvert fall ingen grunn til å gi Odins svartkledde.

Uttalelser som dette er vi vant med fra den tiden Fremskrittspartiet var i opposisjon. Nå besitter partiet både justisminister- og innvandringsministerposten. Statsrådene bør sette Ellingsen på plass.

Diskutér videre med artikkelforfatteren på Twitter: @jasnoen

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Aftenposten på lederplass om «Odins soldater»:

Les også

Nei til private borgervernsgrupper

Fra dagens nyhetssak:

Les også

Frp-profil støtter borgerverngruppen «Odins soldater»

Her kan du lese mer fra Internrevisjonen:

Halse:

Les også

«Kriminalitet er en evig tapersak for venstresiden»

Snoen:

Les også

Hvorfor er det etisk greit å tillate sæddonasjon, men ikke eggdonasjon, Høyre?

Halse:

Hør politisk redaktør Trine Eilertsen snakke om denne saken i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: