Internrevisjonen: Hvordan forholder vi oss til trollene når de tilhører venstresiden og har høyere utdanning?

Metodene som brukes for å stemple meningsmotstandere fra utdannede folk på venstresiden er tidvis mistenkelig lik det de beskylder nettrollene på høyresiden for, skriver artikkelforfatteren.
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Spørsmålet om hvordan vi skal løse problemet med nettrollene i avisenes kommentarfelt blir jevnlig diskutert i avisenes spalter. Det er forståelig. Det er både mye hat, rasisme, trusler og hets som florerer i internetts mørke kroker.

Hvis noen skal tegne et nettroll, er regelen en overvektig, middelaldrende mann med lav utdanning som skriver så fråden spruter fra mammas kjeller.

Men hvordan forholder vi oss til trollene når de tilhører venstresiden og har høyere utdanning?

Opererer i lukkede grupper

Nei, de er ikke like aktive i kommentarfeltene. De holder seg til sosiale medier, tvitrer iherdig og opererer i lukkede grupper på Facebook. De er både velformulerte og skriver norsk uten feil. Det gjør imidlertid ikke trollingen noe bedre.

De er både velformulerte og skriver norsk uten feil. Det gjør imidlertid ikke trollingen noe bedre

I Sverige har muslimen Hanna Gadban nylig gitt ut boken Min jihad: jakten på liberal islam . Boken inneholder et oppgjør med sosial kontroll, vold og frihetsberøvelse i strenge religiøse miljøer i Sveriges forsteder og tar for seg forfatterens søken etter en islam som er tilpasset vår tid.

Det har ikke falt i god jord hos mange på venstresiden.

I tillegg til å bli møtt med de forutsigbare påstandene om rasisme og islamofobi, er forfatteren blitt møtt med begreper som «husblatte» (husneger) ved flere anledninger.

Andreas C. Halse.

Kritikerne hennes går så langt at en ledende sosialdemokrat på Twitter åpent spekulerer i hvem som egentlig har skrevet boken til Gadban i og med at den tjener interessene til «hvite, rike menn».

Ligner på høyresidens nettroll

Denne formen for stempling av folk man ikke er enig med, ligner mistenkelig mye på hvordan nettrollene fra høyresiden opererer.

Likheten er at begge ytterpunktene har en klar formening om hva muslimer får lov til å mene og sanksjonerer med utgangspunkt i etnisitet og religion hvis man bryter med denne normen.

Vi trenger ikke å gå langt for å finne lignende eksempler fra Norge.

Da Frps Mazyar Keshvari i vår var ute og tok til ordet for kraftige innstramminger i norsk asylpolitikk, lot ikke reaksjonene vente på seg.

I stedet for å diskutere saken valgte mange å fokusere på Keshvaris etnisitet.

Også han ble kalt både «husneger», «onkel Tom» og «Regjeringens brune maskot». En ordbruk han definitivt ville sluppet unna hvis han var hvit og født i Norge.

Antisemittisme bagatelliseres

I løpet av de siste ukene har jeg dukket litt ned i ulike nettfora for det som kan sies å være utenfor den mainstream venstresiden.

Debatten om hets, stempling og rasisme på nett er viktig, men det er få som kan sette seg på sin høye hest

Blant annet kom jeg for noen dager siden over en særdeles livlig tråd om hvorvidt Stalin var den rette arvtageren etter Lenin, og at de fleste som ble sendt til tvangsarbeid og internering strengt tatt var fiender av folket som fortjente sin straff.

I den samme gruppen blir antisemittisme systematisk bagatellisert. Blant annet kom dette til uttrykk rundt årets 1. mai, der en av gruppens hovedpersoner ville gå i toget med en plakat som tok for seg «det stadige gnålet om antisemittisme».

Metodene som brukes for å stemple meningsmotstandere fra utdannede folk på venstresiden er tidvis mistenkelig lik det de beskylder nettrollene på høyresiden for.

Vi har en tendens til å se mer gjennom fingrene når vi står nærme avsenderen og vi tillater flere usakligheter mot folk vi ikke liker. Det er menneskelig.

Debatten om hets, stempling og rasisme på nett er viktig, men det er få som kan sette seg på sin høye hest.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Mer fra Internrevisjonen: