Debatt

Vi har felles ansvar for å motarbeide ondskapen. Det gjøres ikke ved å tie det ihjel. | Mahmoud Farahmand

  • Mahmoud Farahmand, talsperson LIM - Likestilling, integrering, mangfold

Mahmoud Farahmand svarer på kritikken fra Tony Burner.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg har de siste dagene opplevd å bli blitt kalt både fascist, fanatisk, og fantast, av Ap-politiker, forsker og samfunnsdebattant, Tony Burner fra Drammen. I et innlegg i Aftenposten 18. juli gir han meg og organisasjonen LIM (Likestilling – Integrering – Mangfold) karakteristikken «sekulære fanatikere».

Det som har falt Burner tungt for brystet er at jeg etter terrorangrepet i Nice skreven kronikk der jeg advarte mot naivitet i møte med islamsk terror.

Det er blitt ukontroversielt å ville innskrenke harmløse religionspraksiser dersom det gjelder muslimer, mener Tony Burner.

Jeg har fått kritikk for at jeg ikke var mer tilbakeholden før alle fakta var på bordet. Noe jeg i prinsippet kan være enig i, men angrepet bar preg av islamistisk terror. Både i beskrivelsen av gjerningspersonen, modus, og selve handlingen.

Kravet om tilbakeholdenhet var derimot ikke like sterkt for Burner og andre kritikere som raskt kunne slå fast at det ikke fantes noen forbindelse.

Franske myndigheter har imidlertid avdekket at terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlel hadde vist en klar og nylig interesse for den radikale jihadistbevegelsen.

IS' propaganda retter seg kynisk mot unge muslimske menn som opplever seg som mislykket og som anser seg selv en skam for familien.

Martyrdom og direkte adgang til paradis kan være et forlokkende alternativ til et mislykket liv i jammerdalen. I tillegg til gjenopprettet ære og en større pengeoverføring til familien. Selvradikalisering gjennom sosiale medier og i online-diskusjoner er et velkjent fenomen.

Det har kommet frem at 80 fremmedkrigere har reist fra Nice-regionen til Syria. 236 personer er under overvåking.

Det bør si noe om trusselen vi står overfor.

Burner ser derimot ekstremister på begge sider. På Facebook skriver han: «..men like farlig er å ta det helt ut til den andre siden, slik organisasjoner som LIM vil. Begge deler, religiøs fascisme og sekulær fascisme, er ekskluderende».

Han fortsetter med å sette likhetstegn mellom det totalitære og teokratiske Iran og sekulære og demokratiske Frankrike.

Det er vanskelig å ta ham alvorlig.

Det det er grunn til å ta alvorlig er bekymringen over en økt skepsis mot muslimer i Europa.

I en fransk meningsmåling gjennomført to år før angrepet på Charlie Hebdo og en jødisk koscherbutikk i fjor, mente 74 prosent at islam er en intolerant religion som er uforenlig med den franske staten.

Siden er 267 drept i terrorangrep i Belgia og Frankrike alene. Mer enn 1000 er skadet. Flere planlagte angrep er avverget.

Det er ikke sekulære muslimer som står for splittelsen mellom muslimer og den ikke-muslimske befolkningen i Europa. Det er radikal islam og terror. Vi har et felles ansvar for å motarbeide ondskapen, og det gjøres ikke ved å tie det ihjel.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria
  3. Terror
  4. Nice