Debatt

Kirsti Bergstø (SV) skriver: Fire ord kan oppsummere den nye arbeidsmiljøloven: Mindre vern. Mer byråkrati

 • Kirsti Bergstø

Vi vil gjøre denne arbeidsmiljøloven midlertidig, ikke norske jobber, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser (f.v.) Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Arve Kambe (H), Erlend Wiborg (Frp) og Sveinung Rotevatn (V) da de presenterte forslag til ny arbeidsmiljølov under en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget i Oslo. Foto: Nesvold, Jon Olav

Med byråkrati skal landet bygges.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kirsti Bergstø. Foto: Roald, Berit

I dag blir arbeidsmiljøloven etter all sannsynlighet endret.Den nye arbeidsmiljøloven vil gjøre arbeidslivet vanskeligere for arbeidstakere i Norge. Den vil også gi et byråkrati av en annen verden.

Løfter brytes

Dagens arbeidsliv er i all hovedsak godt, trygt og organisert. Samtidig har vi mange utfordringer å ta tak i. Vi har for eksempel problemer med sosial dumping, diskriminering, ufrivillig deltidsarbeid og at folk avslutter arbeidslivet som uføre i stedet for alderspensjonister.

Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vil ikke løse disse problemene. Det vil gjøre dem verre.

Derfor vil SV reversere alle forslagene som svekker arbeidstakeres rettigheter. Ord for ord, paragraf for paragraf.

Den garantien står SV alene om. De andre partiene sender ulike signaler. Under streiken 28. januar holdt KrF-leder Knut Arild Hareide appell på Eidsvolls plass. Han sa:

«KrF vil ha et familievennlig, inkluderende og fleksibelt arbeidsliv. Vi vil derfor gå imot for regjeringens forslag om generell adgang av midlertidig ansatte, gå mot forslaget om mer søndagsarbeid og mot forslaget om søndagsåpne butikker.»

Det var en god appell, men Hareide holdt ikke løftene. KrF har blitt enig med Venstre, Høyre og Frp om hvordan framtidens arbeidsliv skal se ut. Det skal ha flere midlertidig ansatte, og det skal ha mer søndagsarbeid. Og søndagsåpne butikker? Vi får håpe Hareide holder ett av de tre løftene.

En jungel av regler

Et godt regelverk er et forståelig regelverk. Det gjelder også i arbeidslivet. Enkle regler er tydelige for både arbeidsgiver og arbeidstaker – det gir lite rom for å trikse og mikse.

Utydelig regelverk gir usikkerhet og konflikter. Det gir mer makt til sjefene og mindre til arbeidstakere. Det vil vi se mer til med den nye loven.

«De nye reglene om midlertidige ansettelser i Arbeidsmiljøloven er et eneste stort surr og vas som vil skape uklarhet og merarbeid i personalavdelinger landet rundt», sa Elin Ørjasæter på Dagsnytt 18 i går. Ørjasæter mener endringene vil skape merarbeid for de bedriftene som ønsker å drive lovlig og i ytterste konsekvens gi konkurransefordeler til de som blåser i hva som er lov og ikke.

Det har hun rett i, og det står sentralt i denne debatten nettopp at respekten for loven handler om at vi har lover som er mulig å håndtere i det praktiske liv.

Slik er ikke det nye regelverket. Regjeringen går sammen med Venstre og KrF inn for at 15 prosent av de ansatte på en arbeidsplass kan være midlertidig ansatt. Og en midlertidig ansatt skal ikke avløses av en ny midlertidig ansatt.

De går også inn for at noen skal få rett til å bli fast ansatt etter tre år som midlertidig ansatt, i motsetning til fire år, som er dagens regel. Det er bra, men det gjelder dessverre ikke for alle. Det kommer an på hvilket grunnlagdu er ansatt på: Er du vikar, på femtenprosentskvoten eller i prosjektarbeid?

Hva regelverket betyr i praksis, er vanskelig å si. Det kan bety at butikkansatte først kan være midlertidig ansatt som kassamedarbeider, så midlertidig lagermedarbeider, så midlertidig frukt— og grønt-ansvarlig.

År etter år kan man gå i utrygg stilling, uten avklaring på hva som vil skje når kontrakten løper ut. For sjefene vil det bare være kreativiteten, ikke arbeidsmiljøloven, som setter grenser for denne typen triksing.

Flere utrygge jobber

Dette er et uryddig og rotete forslag, som det vil være vanskelig å forholde seg til i den virkelige verden. Derfor har SV, Ap og Sp foreslått at den nye 3-årsregelen skal gjelde for alle midlertidig ansatte under arbeidsmiljøloven.

For det hjelper lite med et litt bedre vern for noen midlertidig ansatte, når mange flere enn før vil ha midlertidig stilling i stedet for fast. Mange flere vil oppleve å leve i den utryggheten det er å jobbe midlertidig, uten å vite om de har til husleien neste måned.

Flere byråkrater

Regjeringens arbeidsmiljølov vil i det minste føre til flere jobber – for byråkratene som skal administrere systemet. For i tillegg til advokatstanden, som vil leve godt av å forsvare arbeidsgivernes kreativitet i domstolene, vil Arbeidstilsynet merke godt at arbeidsmiljøloven endres. De vil få en massiv økning i oppgaver. Mange av disse oppgavene har fagforeningene håndtert på en utmerket måte fram til i dag, som for eksempel godkjenning arbeidstidsordninger.

Det er ikke noe i veien med jobben byråkratene i Arbeidstilsynet gjør, men vi bygger ikke landet med mer byråkrati. Arbeidstilsynet burde heller få økte ressurser til å gjøre sine kjerneoppgaver, ikke til å håndtere et mer innfløkt regelverk enn vi allerede har. SV vil ha arbeid til alle, men flere byråkrater er ikke veien å gå.

Ikke nok å reversere

Skal vi nå målet om et inkluderende og organisert arbeidsliv med arbeid til alle, vil det ikke være nok å reversere forslagene regjeringen nå har lagt fram. Vi må gjøre mer.

Gjennom tariffavtaler har fagbevegelsen fått gjennomslag for kortere arbeidstid enn det som er nedfelt i dagens arbeidsmiljølov. Vi må sørge for at vi har et arbeidsliv det er mulig å leve med over tid, med helsen i behold.

Derfor vil vi verne om normalarbeidsdagen og har foreslått å lovfeste at en normal arbeidsuke skal være på 37,5 timer, med tilsvarende reduksjon for turnus- og skiftarbeid.

SV vil ha et arbeidsliv å leve med, også i fremtiden. Vi vil ha et forståelig regelverk, som sikrer arbeidstakernes rettigheter. Det avhenger av politiske løsninger som tar de reelle utfordringene i arbeidslivet på alvor. Det er ikke det Robert Eriksson og Erna Solberg leverer her. Vi vil gjøre denne arbeidsmiljøloven midlertidig, ikke norske jobber.

Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.

 1. Les også

  Elin Ørjasæter skriver: Håpløst om midlertidig ansettelse

 2. Les også

  Arve Kambe skriver: Dette vil få flere over fra Nav-tiltak til jobb

Les mer om

 1. Debatt
 2. Arbeidsmiljøloven

Flere artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Mykere regler har ikke rasert arbeidslivet

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Noen politikere vet best hvordan vi bør kose oss på en søndag

 3. SPREK
  Publisert:

  Regjeringen vil innføre nye rapporteringkrav: Flere hundre tusen kan miste treningstilbudet sitt

 4. DEBATT
  Publisert:

  Ekstra lett melk kan forklare hvorfor Regjeringen ikke klarer å redusere byråkratiet | Anne Siri Koksrud Bekkelund

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Tilbake på hjemmekontor? Dette har du krav på

 6. DEBATT
  Publisert:

  Populisme belønnes for tiden. Den brysomme byråkraten løst i stolen.