Debatt

Bagatellisering av Kreftforeningens arbeid gjør meg provosert | Hani Vikebø

  • Hani Vikebø, frivillig i Kreftforeningen og tidligere pårørende til mor med kreft
Omsorg handler om mye mer enn det medisinske tilbudet sykehuset gir. Jeg vet ikke hvordan det var i din familie, men i min ga Kreftforeningen uvurderlig hjelp, skriver innleggsforfatteren.

Johannes Bangums oppfordring om å bidra mer til andre formål mister litt av sin virkning når organisasjoner settes opp mot hverandre.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Omsorg handler om mye mer enn det medisinske tilbudet sykehuset gir. Jeg vet ikke hvordan det var i din familie, men i min ga Kreftforeningen uvurderlig hjelp, skriver innleggsforfatteren.

Jeg syns det er flott at Johannes Bangum i sitt innlegg i Aftenposten oppfordrer oss nordmenn til å gi til gode formål.

Det jeg ikke liker, er bagatelliseringen av Kreftforeningens arbeid. Det gjør meg faktisk litt provosert.

Ja, det stemmer at vi har gratis behandling av sykdommer i Norge, men Kreftforeningens formål er heller ikke å finansiere den enkelte pasients medisinske behandling.

Du skriver videre at på grunn av den offentlige behandlingen pasienter får, trenger ingen å betale for omsorg av egen lomme.

Hani Vikebø.

Denne uttalelsen får meg til å undre over om du faktisk vet hva det å leve med kreft innebærer. Hvordan det rammer den syke, men også menneskene rundt. De såkalte pårørende.

Ga uvurderlig hjelp

I likhet med deg og mange andre nordmenn, har også jeg fått kjenne på hvordan det er å ha familiemedlemmer med kreft. I mitt tilfelle var det min mor som fikk det og som ikke overlevde.

Omsorg handler om mye mer enn det medisinske tilbudet sykehuset gir. Jeg vet ikke hvordan det var i din familie, men i min ga Kreftforeningen uvurderlig hjelp.

Dette i form av informasjon, rådgiving, juridisk støtte og ikke minst flere ulike arenaer hvor man kan treffe mennesker i samme situasjon.

Som pårørende barn på den tiden, med en mor som var alvorlig syk i flere år, var fremtiden usikker og kritisk.

Det var her Kreftforeningen, med tilbudet Treffpunkt, en møteplass for pårørende barn og ungdom, ga meg mulighet til å treffe jevnaldrende i samme situasjon. Hver andre uke kunne jeg få komme til en trygg plass, delta i aktiviteter og ha mulighet til å snakke om alt fra hverdagslige ting til problemer knyttet til kreft.

For meg har dette vært en viktig hjelp som jeg alltid vil sette utrolig pris på.

  • Bjørn Stærk: Effektive altruister har regnet ut hvilken veldedig organisasjon du bør gi til i år

Kan støtte mer enn én sak

Treffpunkt er bare ett av mange tilbud som Kreftforeningen tilbyr. De er en viktig samfunnsaktør som gjennom forskning, forebygging, informasjon, støtte, rådgivning og politisk arbeid jobber for å bekjempe kreft.

Dette hadde ikke vært mulig uten en slik giverglede det norske folk viser.

Du ser på Kreftforeningens støtte til forskning som bare en dråpe sammenlignet med hva som brukes globalt på forskningen, men det betyr da ikke at det ikke gjør en forskjell. Eller at den ikke er viktig.

For min del kommer jeg fortsatt til å støtte Kreftforeningen med penger, på samme måte som jeg støtter diverse andre organisasjoner til forskjellige formål. Det er jo tross alt fullt mulig å støtte mer enn én sak.

Jeg tror rett og slett at oppfordringen din om å bidra mer til andre formål mister litt av sin virkning når du åpner innlegget med å sette organisasjoner opp mot hverandre på en slik måte.

Det er synd, da jeg mener at du har flere gode poenger.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Her kan du lese Johannes Bangums debattinnlegg, som Hani Vikebø svarer på: Gi til noe annet enn Kreftforeningen

Ønsker du å hjelpe andre? Da bør du gi penger til utvikling i fattige land, skrev Johannes Bangum. Her finner du flere saker om lignende temaer:

Les mer om

  1. Kreft
  2. Bistandspolitikk
  3. Bistand