Debatt

Borgervalg som legitimerer | Evy Ellingvåg

 • Evy Ellingvåg

Mohsan Raja ble av Aftenpostens lesere stemt frem til Årets Osloborger. Monica Strømdahl

Mohsan Raja hindrer kvinnene i å vokse. Den som insisterer på å fortsette å oppføre seg sånn, må vente motbør.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I kjølvannet av kåringen av Årets Osloborger har debatten rast i alle medier. Det er en forholdsvis unison oppfatning at Aftenposten har gjort for dårlig research før nominasjonen, noe også avisen selv erkjenner.

Mohsan Rajas tilhengere mener i stor grad at hendelser tilbake i tid ikke skal hefte ved innsatsen Raja har gjort i høst, og det er på mange måter et relevant poeng. Raja har sonet for det han er dømt for. Da er vi ferdig med det og kan legge dette bak oss.

Evy Ellingvåg.

Raja har videre gitt til uttrykk hvilken side han står på i konflikten mellom Israel og Palestina, men viser vaktsomhet når journalistene vil ha ham til å utdype. Det er antagelig smart, for dette er konfliktstoff.Raja skiller dessuten mellom hva han mener islam pålegger alle muslimer å mene, og hvordan han behandler mennesker han møter utenfor PU. Han har fått støtte fra mange som selv er homofile, og har fått godt skussmål for hvordan han har møtt dem. Han har ytt en formidabel innsats ved å bidra til et minimum av verdighet foran PU.

Jeg er overbevist om at møtene med mennesker der har bidratt til å forme ham for fremtiden.

Hvem er ofre?

Samtidig med dette, før, under og etter kriminaliteten, før og under sitt flyktningengasjement og nå – holder Raja en stil og tone som fortrenger andre. Hvem fortrenges? De som trenger å høres. Kvinner som er engasjerte, minoritetskvinner som løfter stemmen, kvinner som våger å stille spørsmål og utfordre patriarkalske dogmer, kvinner som natt og dag gjør en formidabel innsats, også i frivillighetsarbeid og med å ta imot flyktninger. Noen er i medienes søkelys, andre velger å jobbe uten medieoppmerksomhet.

Når Mohsan Raja oppfører seg som han gjør mot disse kvinnene, gjør han noe som er svært alvorlig. Han hindrer kvinnene i å vokse, i å ta plassen sin. Han tramper dem ned, truer og æreskjeller dem. Han stempler dem i sitt kulturelle fellesskap, og bruker vennegjengens akklamasjon og bistand til å forsterke sitt budskap.

Jeg har sett skjermdumpene og jeg har snakket med kvinnene. Det er sterke virkemidler, fulle av forakt og med høy intensitet.

Når vi lar dette være en parentes opp mot Rajas aktivitet for flyktningene på Tøyen, gjør vi også noe svært alvorlig. Vi bidrar til å legitimere slik adferd.

Signalet er at det går greit, man får æren, selv om man levner andre æreløse. Det koster oss kvinnestemmer. Det koster oss utvikling. Det koster oss at andre kvinner ser hvordan dette foregår, og aldri tør å heve stemmen.

Dette har vi vært igjennom tidligere. Det heter kvinnekamp. Det heter solidaritet med de jentene som utsettes for trusler, skam, æreskjelling, ubehag og press fra menn som mener seg berettiget til å behandle kvinner som mindreverdige, eller som mener seg berettiget til å definere andre menneskers verdi.

Må vente motbør

Patriarkalske strømninger har liten plass i et likestilt Norge. Den som insisterer på å fortsette å oppføre seg sånn, må vente motbør. Den som vil ta til motmæle mot sånt, må også vente motbør. Rasismeanklager og anklager om å ville ramme muslimer sitter løst, især i sosiale medier. Misogyni er imidlertid ikke knyttet til religion eller rase. Det er knyttet til kjønn og kultur, og det er det fremdeles.

Patriarkalske strømninger har liten plass i et likestilt Norge. Den som insisterer på å fortsette å oppføre seg sånn, må vente motbør.

Alt dette skulle Aftenposten ha tatt stilling til før Mohsan Raja ble nominert. Da hadde både kvinner og politikere som hever røsten og tar plass sluppet å bli utsatt for heiagjengens ytterligere krenkelser, som pågår for full musikk i sosiale medier der Rajas posisjon hylles.

Les også:

Sturla Berg-Johansen:

Les også

Hvorfor sabler vi ned dette mennesket som har gjort en fremragende jobb for flyktninger?

Geir Kåre Sandsleth:

Les også

Mohsan Raja trengte ikke prisen, men Oslo-borgerne trenger den åpenbart

Espen Egil Hansen kommenterer:

Les også

Jeg har tvilt meg frem til at det vil være feil å frata Raja prisen

Nyhetssak:

Les også

Aftenpostens sjefredaktør til Årets Osloborger: - Jeg er sterkt, sterkt uenig med deg

Les også

Abid Raja: - Trekk Osloprisen tilbake

Ivar Staurseth:

 1. Les også

  Ikke mitt års osloborger

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Hatretorikk mot troende og «andre» spres over hele verden

 2. DEBATT

  Mainstream-islam trenger sikkert en reformasjon, men det gjør også de fleste «islamkritikere» i Norge

 3. DEBATT

  Jeg måtte få hjelp av min far for å få innvilget religiøs skilsmisse

 4. DEBATT

  Burkini på barn er fremgang for islamisme - og tilbakeslag for likestilling

 5. VERDEN

  Etter at hun åpnet en moske hvor også homofile er velkommen, må hun passes på av seks politifolk døgnet rundt

 6. VERDEN

  En muslim og en hindu trodde de kunne bli et par. Så ble han anklaget for kjærlighets-jihad og satt på drapsliste.