Ni rektorer skriver: Den akademiske friheten er truet i Tyrkia

  • Ni rektorer
Myndighetenes opptreden representerer en alvorlig inngripen og begrensning i den akademiske friheten, skriver debattantene om president Erdogans maktbruk.

Vi oppfordrer Erna Solberg til å ta kontakt med sin statsministerkollega i Tyrkia og gjøre det klart at anslaget mot den akademiske friheten i landet er uakseptabel.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Vi, rektorene ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, NTNU, Universitetet i Tromsø, Nord Universitet, NMBU og Det teologiske menighetsfakultet, ser med stigende bekymring på utviklingen for universiteter, akademikere og høyere utdanning i Tyrkia etter kuppforsøket i landet.

Myndighetene i Tyrkia har siden kuppforsøket ble slått ned foretatt en rekke begrensninger i den akademiske friheten i landet.

Tidligere denne uken ble fire rektorer, 1577 dekaner og 15 200 ansatte i utdanningssektoren fjernet fra sine stillinger. I tillegg har akademisk ansatte fått utreiseforbud, og akademikere på forskningsopphold i utlandet er blitt bedt om å vende hjem til Tyrkia.

En alvorlig inngripen

Myndighetenes opptreden representerer en alvorlig inngripen og begrensning i den akademiske friheten ved landets universiteter og høyskoler.

En fri og uavhengig akademisk stemme er viktig for den opplyste samfunnsdebatten og dermed essensiell i et demokratisk samfunn, noe Tyrkia hittil har uttrykt ønske om å være en del av.

En fri og uavhengig akademisk stemme er viktig for den opplyste samfunnsdebatten

Tidligere denne uken har Den europeiske universitetsforeningen (EUA) på det kraftigste fordømt oppsigelsen av de 1577 dekanene.

EUA er en sammenslutning av universiteter med over 850 medlemsinstitusjoner fra 47 land. Som medlemmer av EUA slutter vi oss til fordømmelsen. Det samme gjør Universitets- og høgskolerådet (UHR) som samler alle norske høyere utdanningsinstitusjoner.

Uakseptabelt

Det står ikke om den akademiske friheten i Tyrkia alene, men også om landets og tyrkiske akademikeres muligheter for å delta i den frie, internasjonale vitenskapelige debatt og om deltagelse i europeiske og internasjonale forskningsprosjekter.

Studentutveksling vil også kunne rammes hardt.

Vi oppfordrer statsminister Erna Solberg til å ta kontakt med sin statsministerkollega i Tyrkia og gjøre det klart at anslaget mot den akademiske friheten i landet er uakseptabel og i strid med grunnleggende akademiske verdier, den europeiske menneskerettighetskonvensjon og rokker ved det demokratiske fundament.

Dag Rune Olsen, rektor UiB

Gunnar Bovim, rektor NTNU

Ole Petter Ottersen, rektor UiO

Curt Rice, rektor HiOA

Anne Husebekk, rektor UiT

Bjørn Olsen, rektor Nord Universitet

Marit Boyesen, rektor Universitetet i Stavanger

Mari Sunddli Tveit, rektor NMBU og styremedlem EUA

Vidar Haanes, rektor MF og styreleder UHR

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter