Debatt

IT-verdenen spiller fallitt

  • Forf>forfatter
  • <forf>frid Ingulstad <

Filformatet OOXML er blitt godkjent som en internasjonal standard. Hvorfor skal press fra Microsoft tvinge oss til å bruke formater som fagfolk rett ut beskriver som håpløse?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

JEG SKRIVER skjønnlitteratur. Mitt fokus ligger på norsk historie. Men jeg klikker på Lagre-knappen på skjermen minst like mange ganger om dagen som alle andre. Og jeg produserer dokumenter i et ganske stort omfang. Disse dokumentene er mitt levebrød. Og jeg ønsker dem på et filformat jeg føler meg trygg på, i dag og i fremtiden. Filformater angår i dag folk flest. De burde også oppta våre folkevalgte.Onsdag demonstrerte folk på gaten i Oslo. Saken gjaldt OOXML — navnet på et filformat som ingen ennå bruker. OOXML blir nå regelrett presset igjennom som en internasjonal standard av en enkelt IT-aktør til tross for massiv motstand fra fagfolk. Noen forteller meg at dette formatet ganske sikkert er noe jeg må regne med å bruke for å sende mine manus til min arbeidsgiver i tiden som kommer. Huff, tenker jeg. Enda noe nytt å forholde seg til. Bruke tid på.

Jeg er forbauset.

Men etter å ha gravd i saken er jeg virkelig forbauset. Jeg kan ikke forstå annet enn at selv internasjonale fora og myndigheter rundt om i verden spiller fallitt. Hvorfor skal press fra én aktør i IT-bransjen tvinge oss til å bruke formater som fagfolk rett ut beskriver som håpløse? Ingen tror at alle de 6000 sidene som forsøker å beskrive den nye standarden, levner mye håp om å kunne bruke den i konkurrerende programvare. Den alternative standarden, ODF, er derimot tatt i bruk i flere programmer. Dette format er åpent og kan lett tas i bruk av alle. I praksis er det derfor bare ødeleggende at OOXML blir akseptert som standard. Mange i bransjen sier at dette vil bli brukt som pressmiddel fra IT-aktøren til fortsatt å styre IT-brukerne - det vil si oss alle - til å velge deres løsning.

Bare én vinner.

Kan det være så vanskelig å enes om et åpent format for alle dokumenter? Ingen kan i dag si meg hva som er fordelen ved OOXML. Jeg ser ingen annen vinner i dette spillet enn dette ene store amerikanske datafirmaet. Jeg har brukt utelukkende fri programvare i mange år. Alle mine manus blir til i programpakken OpenOffice, som er fritt tilgjengelig for alle å bruke. PC-ene mine kjører alle Linux, som også er fri programvare. Og jeg lagrer helst manusene mine i formatet ODF.Hva er så viktig med denne saken? Den er etter mitt skjønn viktig både av rettslige og økonomiske grunner. Den har med vår felles fremtid å gjøre. Den har med fattige og rike land å gjøre. Filformater er bærere av all informasjon i vår moderne verden. At disse skal dikteres av en verdensomspennende "avgift" til ett enkelt selskap, må da være innlysende galt i alle frittenkende menneskers øyne - uavhengig av nasjonalitet og politisk oppfatning?

Ryggrad til å motstå.

Jeg minnes noen ord Kristin Clemet skrev for mange år siden. Kort fortalt spurte hun om ikke en tvilsom ordning, der alle nordmenn hvert år måtte betale deg en krone hver, var noe du ville kjempet hardt for? Det ville vel alle? 4 millioner kroner rett i lommen. Men hvor mange ville engasjert seg for å slippe å betale en ussel krone? Svært få, mente hun. Men de som er med på viktige avgjørelser - og bestemmer - må ha ryggrad til å stå imot press fra interessegrupper.Dessverre ser det ikke ut som det er tilfelle i denne saken.

Les mer om

  1. Debatt