Kort sagt, mandag 19. september

  • Debattredaksjonen
Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg.

Parkinsons syndrom. Her er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er ikke ferdig med jobben som mamma

Da jeg ble servert gladnyheten om at man «nå til dags kan leve godt med Parkinson i 10, 15 og kanskje 20 år», gikk det kaldt nedover ryggen min. Om 20 år er barna mine 21 og 23 år, og da er ikke jeg ferdig med jobben min som mamma.

Jeg mistet min egen far i en alder av 25 år og trodde lenge at dette var det vondeste jeg kom til å oppleve i livet. Nå har jeg en klar målsetting i livet: å være en god mor og et godt medmenneske så lenge som mulig.

Det skulle være en ny begynnelse. Norge var i ferd med å åpne opp igjen, og jeg var tilbake på jobb etter mammapermisjon. Fastlegen min hadde sendt meg på en scan for å utelukke at ristingen i hånden min kunne være noe. Dette var ikke noe jeg tenkte mye over. Jeg var i ammetåken. Kramper og rar gange er heller ikke uhørt etter to tette graviditeter.

Derfor kom telefonsamtalen rett før vinterferien som et sjokk. «Michael J. Fox fra Back to the Future har Parkinson ...» Tårene trillet for meg og mannen mens barna lekte rundt oss. «Jeg er tilbake på jobb om 11 dager, og jeg ser på deg da.»

Disse var de 11 lengste dagene jeg har opplevd.

Jeg ble kjent med mange nye deler av helsevesenet, mennesker som ville hjelpe meg, men som ikke kunne. Det var en nevrolog jeg trengte å prate med. Jeg måtte bruke nettverket mitt, og jeg fant den evidensbaserte treningsformen Rock Steady Boxing. Jeg er én av de heldige fordi jeg har et nettverk.

Da livet ble snudd på hodet, trengte jeg noen å stille spørsmål. Jeg trengte en plan for videre behandling. Det er mye vi ikke vet om Parkinson, men det vi vet, burde formidles på en klar og lett tilgjengelig måte.

Jeg trengte noen å snakke med om de vonde tankene. Hvordan kommer dette til å påvirke familien min? Hva har dette å si for morgendagen, neste uke eller de neste årene? Er det noe vits for meg å spare til pensjonstilværelsen? Vi var også uheldigvis midt oppe i en flytteprosess. Denne ble lagt på is. Spørsmålene var mange og tankekjøret konstant.

Jeg håper ingen flere opplever det samme som jeg gjorde.

Liv Nordby Pilbeam, Oslo