Debatt

Jeg har vært der, i selvmordstanker, men det finnes løsninger som er mer konstruktive | Torbjørn Mohn-Haugen

  • Torbjørn Mohn-Haugen
I dag er psykisk helsevern ikke godt nok utbygd i mange kommuner, og i enkelte bydeler her i Oslo er det lang ventetid for å få psykolog, ofte også lang ventetid for å få en time hos fastlegen. I Norge i dag er det rett og slett mange steder vanskelig å få hjelp. Dette er et stort problem, mener Torbjørn Mohn-Haugen.

Selv om du føler at det ikke er noe håp akkurat nå, så går det an å komme videre.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Hvis du er en av dem som ikke har det noe bra i dag, som synes alt ser mørkt ut og som synes livet er vanskelig å takle. Da skal du vite at selv om du føler at det ikke er noe håp akkurat nå, så går det an å komme videre.

Hvis du er en av dem som kjenner på ensomhet, som syntes det er vanskelig å takle morgendagen, skal du vite at det finnes et lys i enden av tunnelen og mennesker der ute som vil hjelpe deg.

I et samfunn der individualisme, lykke og prestasjoner oppleves som så viktig, og hvor det å ha det vanskelig i mange sammenhenger kan føles som et nederlag, skal du vite at du ikke er alene i dag.

Det finnes mange rundt omkring som kjenner på de samme følelsene som deg. Jeg har vært der, i selvmordstanker, i en opplevelse av håpløshet – men det finnes løsninger som er mer konstruktive.

Det er selvsagt ikke enkelt hvis man er innlagt eller sitter alene – men det går an å få det bedre og det går an å finne tilbake til øyeblikk av glede.

Ofte klarer man det ikke alene og man trenger hjelp. Bare det å spørre om hjelp kan noen ganger være veldig vanskelig – men det første skrittet mot å få det bedre er å forsøke og sette døren på gløtt.

For lang ventetid for å få hjelp

I dag er psykisk helsevern ikke godt nok utbygd i mange kommuner, og i enkelte bydeler her i Oslo er det lang ventetid for å få psykolog, ofte også lang ventetid for å få en time hos fastlegen. I Norge i dag er det rett og slett mange steder vanskelig å få hjelp. Dette er et stort problem.

Kjære politikere: Der ute sitter det folk som føler på ensomhet, som føler på at de ikke får den hjelpen de trenger og mennesker som trenger å kjenne seg som en del av fellesskapet.

I et samfunn der det er et stadig hardere arbeidsmarked og hvor flere unge ifølge NOVA sliter med psykiske vansker, er det på tide med mer enn ord. Dere som er politikere på Stortinget må prioritere denne gruppen – sånn kan man skape et bedre samfunn og hindre at flere kjenner seg ekskludert.

Folk ser ut til å bry seg. Hvorfor kan vi ikke også være mer til stede i hverandres hverdag?

I Norge finnes det utrolig mange ildsjeler, frivillige og mennesker som vil hjelpe. Dette ser vi nå når det gjelder flyktningekrisen. Folk ser ut til å bry seg. Hvorfor kan vi ikke også være mer til stede i hverandres hverdag? Ifølge professor Lars Mehlum er sosial støtte en av de viktigste faktorene for å hindre selvmord.

Dette er et vanskelig tema, og det kan være utfordrende å sette ord på det man føler. Vi må begynne et sted og det er gjennom å ta vare på og tenke på hva du kan gjøre for noen.

Har du det veldig vanskelig akkurat nå, er det igjen viktig at du snakker med noen om det. Har du en god venn eller noen du kan snakke med, så ring.

Er du en av dem som er pårørende til noen som sliter, ta kontakt med vedkommende og si: i dag skal vi ut i parken, eller gå på kino.

Til deg som bare vil bruke noen minutter til ettertanke, oppfordrer jeg deg til å tenne et lys i kveld og fundere på hva du kan gjøre.

Twitter: @torbjrnhaugen

_Si din mening og få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter_

Torbjørn Haugen skrev dette i vår:

Les også

«Pappa tok sitt eget liv. Sjokket og sorgen førte til at jeg selv prøvde å begå selvmord»

Er det positivt med åpenhet? Slik opplevde Oddvar Vikenes å bli landets mest kjente toastmaster som hadde forsøkt selvmord.

Les også

«Korleis kunne eg vere så dum at eg hadde skreve dette?»

Les også Lene Marlins kronikk:

Les også

  1. «Jeg kan like godt si det høyt. Jeg prøvde å ta mitt eget liv.»

  2. Takk for meg, skrev hun på Facebook og skulle ta livet sitt

  3. Lurt av systemet

  4. Menn og selvmord: Offentlighetens taushet speiler mennenes taushet

Les mer om

  1. Debatt
  2. Psykisk helsevern
  3. Psykisk helse
  4. Psykiatri
  5. Selvmord