Debatt

Bør vi frykte Trump? | Thor Steinhovden

 • Thor Steinhovden

Mange eksperter begynner etter hvert å bli mindre sikre på sine bastante avskrivninger av Trump, skriver kronikkforfatter. Foto: Lisa Norman, REUTERS/ntb scanpix

I 20 uker har kommentatorer latterliggjort Donald Trumps presidentkandidatur. Men til tross for mange kontroversielle utspill leder han fortsatt klart på bortimot alle målinger.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Fanatiker, rasist, løgner, drittsekk, bølle, fascist. Donald Trump er blitt kalt alt.

Men så har han også rukket å fornærme svært mange på kort tid.

Siden han lanserte sitt kandidatur i juni har Trump kommet med nedsettende kommentarer om meksikanere, handikappede, afro-amerikanere, krigsfanger, andre republikanske kandidater, og ikke minst media.

Lysluggens siste eskapade kom søndag, da Trump påstod at han hadde sett tusenvis av muslimer juble i gatene etter angrepene 11. september.

Som mye annet Trump har sagt så langt, viste dette seg å være helt feil.

Oppførselen til eiendomsmogulen har vært så utagerende at den kjente konservative kommentatoren Glenn Beck nylig blåste nytt liv i teorien om at Trump kun stiller som kandidat for åbane vei for Hillary Clinton.

Høylytt kjendis i et mylder av likhet

Til tross for Trumps mange kontroversielle utspill leder han fortsatt klart på bortimot alle målinger. Det er ett år igjen til valget og nominasjonskampen blir først avgjort på nyåret.

Thor-Steinhovden,-foto-Åsa-Maria-Mikkelsen.jpg Foto: Åsa Maria Mikkelsen

Trumps ledelse gjelder både nasjonale målinger og i de tre delstatene Iowa, New Hampshire og South Carolina, hvor de første nominasjonsvalgene blir avholdt. Bør vi derfor nå, som økonomen Paul Krugman nylig sa, «think the Trumpthinkable»?

USA-ekspert Hilde Restad påpekte nylig at Trump en uforutsigbar kandidat fordi han kan finansiere sin egen kampanje.

Han appellerer dessuten til en sterk anti-elitistisk strømning i USA som bare har vokst seg sterkere de siste årene. For denne gruppen er det korrekt å være politisk ukorrekt.

Trump appellerer til en sterk anti-elitistisk strømning i USA som bare har vokst seg sterkere de siste årene.

Trump utmerker seg nok også som en høylytt kjendis blant et mylder av ganske like kandidater.

Han har attpåtil fått svært mye gratis mediedekning i løpet av høsten etter sine mange krasse utspill, mens de andre kandidatene må nøye seg med betalt reklame og mindre dekning.

Når det er sagt: Det finnes mange tidligere kandidater, som Rick Perry, Rudy Giuliani, Mike Huckabee, Michelle Bachmann og Herman Caine, som har opplevd lignende oppturer så tidlig i løpet, uten at dette førte til at de ble partiets kandidat.

En analyse av Trumps tilhengere fra august viste at de var eldre, mindre utdannet og tjente mindre enn den gjennomsnittlige republikanske velger.

Det mest interessante fra analysen var likevel at Trump havnet langt nede på listen når konservative velgere ble bedt om å nevne hvem de ville støtte dersom deres foretrukne kandidat trakk seg.

Trump var også den kandidaten som andre konservative velgere var mest kritiske til.

Dette kan tyde på at andre enn Trump vil markere seg sterkere etter hvert som flere kandidater kaster inn håndkleet i tiden som kommer.

Samler seg for å stagge suksessen

Partieliten og de andre republikanske kandidatene har så langt slitt med å forholde seg til Trump.

Trolig har mange av motkandidatene ventet på at han vil si noe som får begeret til å renne over, og utløse en motreaksjon. Dette har ikke skjedd.

Nå kan det derimot se ut som krefter i partiet samler seg for åstagge Trumps suksess.

I forrige debatt gikk også flere av de andre kandidatene til kollektivt angrep mot den ledende kandidaten.

For noen måneder siden skrev jeg at Trump ikke vil vinne nominasjonskampen. Lite har endret seg siden den konklusjonen.

Derfor er det mer interessant å se fremover på hvilke kandidater som blir neste favoritt, og dermed en mer sannsynlig kandidat.

Et par navn utmerker seg spesielt: Marco Rubio fra Florida og Ted Cruz fra Texas.

Rubio har lenge vært prateklassens favoritt, og det med god grunn. Han er ung, karismatisk, latinamerikansk, og har en inspirerende personlig historie.

Han er relativt konservativ, men ikke dogmatisk, og treffer derfor en bredere velgermasse.

Den kjente tallknuseren Nate Silver har vist at det er en sammenheng mellom antall støtteerklæringer en kandidat får innad i partiet, og seiere i primærvalgene.

På Silvers «ideologiske skala» ligger Rubio nærme midten, og dermed godt plassert til å plukke opp støtte fra både venstre— og høyrefløyen hos republikanerne.

Jan Arild Snoen, som følger republikanerne tett, har tidligere skrevet i Aftenposten om Rubio som et av høyresidens sterkeste kort i valgkampen.

Bush sliter med å komme i gang

Ted Cruz, en «Tea-Party favoritt», er nok mindre valgbar som president enn Rubio, men appellerer likevel til et stort segment i det republikanske partiet.

Han taler til høyresiden i partiet, men er hakket mindre eksentrisk enn Trump. Cruz er dessuten den kandidaten som har tapt flest velgere til Trump, og har vært forsiktig med å kritisere lysluggens mange pussige utspill.

Skulle Trump trekke seg eller implodere, vil Cruz dermed kunne oppleve en oppsving på kort tid.

Selv en andreplass i det første nominasjonsvalget i Iowa, hvor Cruz har brukt mye ressurser, vil trolig bety at flere samler seg bak senatoren fra Texas.

I skrivende stund er det elleve andre republikanske kandidater, blant dem forhåndsfavoritten Jeb Bush og kometen Ben Carson.

Bush sliter med å få kampanjen skikkelig i gang. Litt som Mitt Romney er Bush kandidaten som er spiselig for mange, men som få virker å ville stemme på.

Litt som Mitt Romney er Bush kandidaten som er spiselig for mange, men som få virker å ville stemme på.

Ben Carson har hatt noen tøffe uker i media og falt som en stein påsiste måling denne uken. Hans tid i rampelyset går nå trolig mot slutten.

Eksperter blir mindre sikre i avskrivningen

Amerikanske valgkamp er et uforutsigbart spill. Eksterne hendelser og skandaler kan endre bildet fort, dog i mindre grad under nominasjonsvalget enn i selve valgkampen.

Vi vet ennå ikke motivet bak gårsdagens massedrap i San Bernardino. Skulle dette vise seg å være et planlagt terrorangrep med tilknytning til islamsk ekstremisme, kan en slik hendelse påvirke nominasjonskampen.

Hvis det derimot handler om en misfornøyd ansatt som ønsket hevn over kollegaer, vil det trolig ha lite påvirkning på det republikanske feltet.

Samtlige kandidater vil da, på et eller annet vis, forsvare «retten til å bære våpen».

Donald Trump har spilt det amerikanske valgkampspillet glimrende i høst. Han har holdt seg i medias søkelys ved å spille på politikerforakten som brer seg blant amerikanske velgere.

Mange eksperter begynner nok derfor etter hvert å bli mindre sikre på sine bastante avskrivninger av Trump.

Og det er ingenting som tyder på at Trump forsvinner med det første.

Likevel behøver vi ikke å begynne å frykte hverken en kandidat eller en President Trump helt ennå.


Lese mer om Donald Trump? Her er noen av de siste sakene vi har publisert:

 1. Les også

  Trump vil ha 40 millioner kroner for TV-debatt

 2. Les også

  Trump mener Bush må ta sin del av skylda for 9/11

 3. Les også

  «Jeg er imot alt som er dårlig for moren min»

 4. Les også

  Trump ringte norsk golfstjerne midt i valgkampen: - En viktig støttespiller

Les mer om

 1. Debatt
 2. Donald Trump
 3. Amerikansk politikk
 4. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Stemmer på Clinton fordi de misliker Trump - og omvendt

 2. VERDEN

  Trump trekker frem disse tre som toppkandidater i jakten på en visepresident

 3. KOMMENTAR

  Donald Trump har fjorten tunge dager foran seg | Frank Rossavik

 4. VERDEN

  Demokratene øynet en sensasjon i en av USAs «rødeste» delstater. Nattens valg ble en solid nedtur for partiets håpefulle.

 5. VERDEN

  Trump presenterte sin nestkommanderende: - Han er en solid, solid person

 6. VERDEN

  Republikanerne har kranglet og slåss i 20 år. Slik oppsto en perfekt grobunn for Donald Trump.