Debatt

Kort sagt, lørdag 11. februar

 • Redaksjonen

Overvekt og behandling. Her er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Enklere å spise mindre

I Aftenposten 6. februar tillegger Kari H. Bugge meg en uttalelse jeg hverken har hatt eller står for; «han vil medisinere overvektige nordmenn». Undertegnede har tvert imot flere ganger sitert gjeldende retningslinjer som sier at friske folk med overvekt (BMI 25-29,9) burde unngå slankekurer (inkl. kurs) og heller tilstrebe et sunt norsk kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Jeg har imidlertid oppfordret legemiddelindustrien til å innføre nye godkjente appetittdempende medikamenter til Norge. Flere studier har vist at tilleggsbehandling med disse gir større vektreduksjon og bedre vektstabilisering enn livsstilsbehandling alene. Folk med fedme eller fedmerelaterte sykdommer kan ha nytte av disse.

Bugge bagatelliserer i tillegg fedmeproblemet gjennom å hevde at «vi må slutte å løse helseproblemer med sykehus, medisiner og operasjoner». Fedme er en kronisk sykdom, og personer som har sykelig overvekt har rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten (sykehus). Vi som jobber i spesialisthelsetjenesten ønsker å gi pasientgruppen et godt individualisert og skreddersydd behandlingstilbud. Livsstilsbehandling skal alltid tilbys, men ved medisinsk behov kan denne behandlingen suppleres med lavkaloridiett, fedmekirurgi og forhåpentligvis snart, medikamenter.

Jøran Hjelmesæth, professor dr.med senterleder, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold professor, Universitetet i Oslo


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Overvekt

Relevante artikler

 1. SPREK

  Professor vil ha slankemedisiner til Norge - og ber det offentlige betale

 2. SPREK

  Har du fedme? I fremtiden kan botox, mageballonger og stimulatorer bli løsningen

 3. VITEN

  Nå må fedmeforskerne tenke nytt

 4. NORGE

  Overraskende funn om slankeopererte: Mindre diabetes og høyt blodtrykk, men mer angst og depresjon

 5. SPREK

  Hver dag fikk Ronnie (46) høre han var tykk. Så kom vendepunktet.

 6. SPREK

  Sindre (15) hadde alvorlig fedme. Ett råd og beinhard jobbing endret alt.