Debatt

Hvordan fase ut oljen innen 2040?

 • Bjørn Olsen
  Professor, Handelshøgskolen Nord
 • Astrid Marie Holand
  Førsteamanuensis, Fakultet for samfunnsvitenskap
Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen bidrar til at Norge eksporterer varer for høye summer.

Nøkkelen finnes i Nord.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Er oljelandet Norge klar for det grønne skiftet?

Det var spørsmålet utenlandsk presse stilte under årets norske valgkamp.

Her hjemme blir spørsmålet gjerne oversatt slik: Hvordan får vi nye jobber og nok levebrød i et Norge uten olje?

Svaret? Vi kan gjøre som i tidligere tider med ressursknapphet i Sør-Norge, gå nordover. Men ikke sånn helt uten videre. Vi må vite hva vi gjør!

La oss lansere et nytt gedigent forskningsprosjekt, på tvers av land og sektorer, for å belyse spørsmålet: «Verden skal fase ut bruken av fossilt brennstoff innen 2040. Hvordan?» Dette oppfordrer Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Må forstå endring

Historien er full av eksempler på at vi mennesker kan når vi vil. Vi oppnår store vitenskapelige resultater når vi går inn for det. Det tok 13 år å kartlegge det humane genomet og ett år å lage vaksine mot covid-19. Løsningene var forankret i naturvitenskap.

Graver spør: «Hvor lang tid trengs for å fase ut oljen?»

For å svare på det trengs samfunnsvitenskap. Det handler vel så mye om treghet i samfunnssystemer, interesser og institusjoner. Alt det som er tuftet på oljeinntekter. Alt det vi egentlig ikke tror kan være annerledes.

Kunnskapen om nord må også bygges i nord

Det vi trenger, er å forstå endring. Samfunnsvitenskap handler om å forstå slike mekanismer, så vi kan gjøre noe med dem.

Både regjeringen Solberg og Arbeiderpartiet drar frem nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde. Initiativer i nordområdene er viktige i nord, for Norge og i verden, og betydningen øker i årene som kommer.

Ikke lenge til 2040

Sentrale mål i nordområdepolitikken er å bygge kunnskap, skape nye arbeidsplasser av ressursene og løse klimakrisen. Så hvorfor går vi ikke i gang med det samme?

Fordi vi mangler kunnskap. Bare 2 til 7 prosent av forskningsmidlene går til samfunnsforskning. Kunnskapen om nord må også bygges i nord. Nord universitet og Nordlandsforskning utgjør sammen det sterkeste samfunnsvitenskapelige forsknings- og undervisningsmiljøet i nord.

Vår ambisjon er et nasjonalt kraftsenter for samfunnsvitenskapelig kunnskapsutvikling og -formidling.

Det politiske Norge hevder at nordområdene er viktige og at behovet for samfunnsforskning er stort.

Da må de ta det på alvor ved å bidra til at det bygges kunnskap i, om og for nordområdene. Det er å bidra til en langsiktig og klok nordområdepolitikk – og samtidig en avgjørende nøkkel i det storstilte løftet Graver foreslår. For ja, vi trenger dette, og vi trenger det nå. Det er ikke lenge til 2040.

 • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

 1. Utenrikspolitikk mangler i valgkampen. Men utfordringene står i kø for en ny regjering.

 2. Flom og skogbranner verden over. Når vil man skjønne alvoret?

Les mer om

 1. Omstilling
 2. Olje
 3. Nordlandsforskning