Debatt

Mina Gerhardsen i Actis er lobbyist | Willy Pedersen

 • Willy Pedersen, professor i sosiologi, Universitetet i Oslo
Cannabisbruk: Rusforsker Willy Pedersen svarer Mina Gerhardsen i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan. Han mener Actis overser kostnadene knyttet til kontrollsystemet.

Der forskningen taler mot linjen til Actis, blir den underslått eller mistenkeliggjort. Jeg har forsket på rus i 30 år. Actis spør meg aldri om råd.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg får jevnlig forespørsler fra alkoholindustrien. Jeg forstår selvsagt hva de ønsker, men jeg sender over artikler og svarer høflig. En internasjonal bryggeriforening er nå den største lobbyisten i alkoholindustrien. Den har sin plass i vårt system.

Mina Gerhardsen er også lobbyist. Informasjon fra bryggeriforeningen minner om det som kommer fra Actis. Actis er også en interesseorganisasjon. Begge prøver å så tvil om forskere og funn som ikke passer til de interessene de er satt til å ivareta.

Der forskere vil peke på tvil, vil både Actis og bryggeriforeningen late som om kunnskapen er sikker. I Mina Gerhardsens tilsvar til min kronikk, sier hun at «det er rimelig å vurdere sannsynlighetsovervekt» når det gjelder skader ved cannabis.

Willy Pedersen, professor i sosiologi, Universitetet i Oslo

Da hun snakket i Folkeopplysningen på NRK var tonen mer kategorisk: «De viktigste konsekvensene er for den psykiske helsen: angst, depresjon, fare for alvorlige ting som psykose og schizofreni». Her var det ikke mange forbehold.

Actis overser kostnadene ved kontrollsystemet

Jeg mener kostnadene nyttet til kontrollsystemet hører med i en vurdering av narkotikapolitikken. Actis overser dem alltid. Der forskningen taler mot linjen til Actis, blir den ofte mistenkeliggjort. Finner de et kulepunkt i en plakat fra Kripos som passer dem, tas det derimot med.Det er jo sånn lobbyister jobber, og det er helt greit.

Men det er én forskjell mellom alkoholindustrien og Actis. Industrien spør meg av og til om råd. Actis gjør aldri det. Hvor mange er det som får problemer med hasj?

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan

Feiltoker gamle data

Mina Gerhardsen later som en om en norsk studie har gitt svar. Men hun støtter seg til snart 30 år gamle australske data, som hun faktisk feiltolker. Fordi det ikke finnes nyere studier?

Jo – det finnes gode, nyere studier fra både USA og Tyskland som viser at sannsynligheten for å bli avhengig av cannabis er mye lavere enn for tobakk og alkohol. Dette passer henne dårligere, det tar hun ikke med. Har vi ikke data fra Norge? Jo, det har vi, men hun bruker dem ikke.

Actis tar aldri kontakt med meg

Jeg har forsket på temaet i 30 år, de siste 15 som professor ved Universitetet i Oslo, med ansvar for akkurat dette. Vi har fulgt norske ungdommer, vi har data om deres hasjbruk. Jeg har ledet store forskningsprosjekter, med midler fra Norges Forskningsråd.

Actis har aldri tatt kontakt. De følger med og vet nok at jeg har publisert 30 artikler om norske ungdommers bruk av hasj i internasjonale tidsskrifter, ti av dem i det aller beste – Addiction.

Jeg har publisert mer om alkohol, deres viktigste tema. Jeg holder ellers foredrag, besøker departementer, politikere tar kontakt. I dag spurte leder i justiskomiteen, Hadia Tajik, om jeg kunne komme til Stortinget for å snakke med henne om veivalg narkotikapolitikken. Det sier jeg selvsagt ja til, det er en glede.

De mener nok jeg har «feil agenda»

Men Actis har aldri spurt. Jeg har brukt minst 50 millioner norske skattekroner for å belyse saker de jobber med. Actis får selv store overføringer fra staten. Hvorfor tar de ikke kontakt? Hvorfor er utdatert forskning fra Australia bedre? Mina Gerhardsen gir oss svaret selv, i Stavanger Aftenblad (5. september) i en kritikk av Folkeopplysningen. NRK brukte «et skjevt utvalg av forskere, folk som har en agenda». De mener nok jeg har «feil agenda».

Det er i dag to professorer ved Universitetet i Oslo som primært forsker på spørsmål knyttet til rusmidler. Den andre er professor Jørgen Bramness, direktør for Universitetets senter for rus og avhengighetsforskning.

Gerhardsen forsøker å mistenkeliggjøre oss

Sammen har vi ledet et stort forskningsprosjekt. Han deltok også i Folkeopplysningen. Vi er begge med i det offentlige ordskiftet, som er en viktig del av universitetets mandat. Hvilken «agenda» har vi? Mina Gerhardsen forsøker å mistenkeliggjøre oss. Men min agenda er rett og slett å forske, få funnene publisert i så gode tidsskrifter jeg kan – det borger for kvalitet, og deretter formidle dem, diskutere hva de betyr.

Actis og alkoholindustrien har begge en annen agenda. Actis er en interesseorganisasjon. Men den er blitt vevet inn i statsapparatet, fått status som en «nøytral» og «offisiell veileder». Det er organisasjonen ikke. Mina Gerhardsen er en lobbyist. Hun har god trening fra Statsministerens kontor og vet hva hun gjør. På de premissene gjør hun en bra jobb.

Følg og delta debattene i Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

 • Hør Trine Eilertsen om norsk narkotikadebatt i den ukentlige podkasten Aftenpodden. Finn den i Itunes og andre podkastspillere, eller lytt her:

Les også

 1. Avkriminalisering av cannabis er et gode | Willy Pedersen

 2. Hasj er farlig, for mange

 3. - Hasj er mindre farlig enn alkohol

 4. Kronikk av Willy Pedersen: Ruspolitisk regjeringsskifte i 2017?

 5. Hver fjerde vg3-elev i Oslo har brukt cannabis

Les mer om

 1. Narkotika
 2. Narkotikapolitikk
 3. Cannabis
 4. Ungdom og alkohol