Debatt

Skremmende ord fra en folkevalgt | Conrad Myrland

  • Conrad Myrland, daglig leder, Med Israel for fred og nettredaktør www.miff.no
Organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) holdt en markering utenfor den israelske ambassaden i 2012, og ble møtt av motdemonstranter.

Når norske politikere kommer med ekstreme og hatefulle ytringer mot Israel, har vi et ansvar for å få dem frem i lyset.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I 15 år har jeg redigert nettsiden til Med Israel for fred (MIFF). I alle disse årene har (MIFF) praktisert en ytringsfrihet som meningsmotstandere har beundret. Vi gir Israel-kritikere tilnærmet fri boltreplass.

Vi ønsker mer åpenhet

I alle disse årene har jeg lest skremmende ord. Noen av disse ordene har også, dessverre, kommet fra folk som sier at de er venner av Israel. Det er deres ord jeg har hatt mest lyst til å sensurere, ikke bare fordi jeg selv finner dem frastøtende, men også siden det skader MIFFs arbeid for å skape større forståelse for Israel. Likevel lar vi det som vi anser som lovlige ytringer stå – fordi vi ønsker mer åpenhet og frihet. Det er nettopp noen av disse kvalitetene vi beundrer med demokratiet Israel.

Christine Norheim, en tidligere lokal leder i Palestinakomiteen, hevder 14. september at MIFF satte en ungdom i «digital gapestokk» da vi slo opp en nyhetssak om hva en ungdom hadde skrevet. «Når jeg ser Israel, «da ser jeg ondskapens sanne ansikt»», skrev ungdommen på vår Facebook-side.

Må holdes ansvarlig for sine ord

Norheim fremstiller det som om ungdommen er et uskyldig offer som ikke kan forventes å forstå konsekvensene av sine ord, en som må beskyttes mot seg selv. Men personen som skrev dette er fylkesvalgt for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, kommunestyrerepresentant i Farsund, leder for Studentorganisasjonen i Agder, rådsmedlem i bispedømmet og tidligere AUF-leder i fylket. Han skulle kunne holdes ansvarlig for sine ord.

Når en folkevalgt demoniserer landet Israel som «ondskapens sanne ansikt», må ingen bli overrasket over at MIFF, en interesseorganisasjon for verdens eneste jødiske stat, setter søkelys på dette. Anklagen er så grov og skremmende at medier, for ikke å snakke om grupper som er på vakt mot hatprat, burde slått opp saken. Når mediene svikter, skal i hvert fall MIFF ta jobben.

Vi tar sterkt avstand fra de truende meldinger politikeren forteller at han har mottatt. Vi har selv mottatt vår solide dose med trusler, og har kjent på kroppen hvor ubehagelig det kan være. Vi ønsker det ikke for noen, og anbefaler politianmeldelse for det som måtte være lovstridig. Vi understreker alltid overfor våre medlemmer at de må være saklige og vennlige. Her prøver vi også selv å være et godt eksempel.

Kvele kritisk journalistikk

MIFF kan ikke holdes ansvarlig for hva enkeltpersoner skriver i private meldinger til politikere vi har omtalt. Når en nettavis slår opp noe hårreisende en politiker har skrevet i det offentlige rom, blir ikke nettavisen dermed anklaget for å gjøre ham til skyteskive. Nettavisen blir heller ikke holdt ansvarlig for de ubehagelige meldinger som politikeren måtte motta som en konsekvens av at saken er omtalt. Hvis det hadde vært slike regler, ville det raskt kvele all kritisk journalistikk.

Ord kan saktens være skremmende. Ungdomspolitikerne som reiste til palestinske områder sammen med Norheim, kom hjem med en giftig retorikk. Et fylkesstyremedlem i Vest-Agder SU hevdet at Norge «bidrar til at utryddelsen av det palestinske folk fortsetter». Politikeren som så ondskapens sanne ansikt i Israel, skrev også at Israel styres av en «maktkåt elite» som «ønsker seg sitt eget kalifat – bare for jøder». Hvis disse løgnene fra Norheims reisekamerater fjernes, ville vi kunne ta henne mer seriøst når hun ber om at hat-prat skal slettes.

Med Israel for fred vil fortsette å peke på hva slags ekstreme og hatefulle ytringer man finner hos Israels fiender. Når de kommer fra norske politikere, har vi et ekstra ansvar for å få dem frem i lyset.


  • Så ulikt ser israelerne og palestinerne på konflikten i Midtøsten
  • Krigen som endret Midtøsten

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Ytringsfrihet
  2. Facebook
  3. Midtøsten