Debatt

Kommunereform: Fra en som ikke er forbannet hele tiden | Marius Netten Skeie

  • Marius Netten Skeie, leder Tinn Venstre
På konditoriet på Rjukan sitter en forbannet gjeng som gir sentralmakten i Oslo skylden for det som er galt i Tinn kommune.

Jeg bor i denne kommunen der folk er så opprørte, men jeg opplever at jeg har det godt her!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I A-magasinet 16. februar fortelles det om opprørte folk i distriktene, og opprøret innledes på konditoriet på Rjukan.

Inne i lokalet sitter det en gjeng i den vintermørke byen og finner feil med samfunnet de er en del av, og det er selvsagt sentralmakten i Oslo som utpekes som det store hinderet for vekst og utvikling i distriktene.

Eller, det siste er vel en forskjønnelse fra min side; er man forbanna så er kanskje ikke vekst og utvikling det som kommer først opp i en samtale?

Trygt, godt og fin natur

Selv bor jeg i denne kommunen der folk er så opprørte, men jeg opplever at jeg har det godt her!

Selv om sykehuset ble nedlagt så opplever jeg det som trygt å bo her, at det er trygge og gode oppvekstvilkår for barna mine med masse lokale fritids- og kulturtilbud og en enestående omliggende natur man kan oppleve og benytte seg av!

Les også

Enighet om å bruke tvang i kommunereformen

Det som er leit er selvsagt at mange arbeidsplasser forsvant med nedleggelsen av sykehuset, og at folk føler seg maktesløse ovenfor slike beslutninger.

Fraskrive seg ansvar

Så kan man spørre seg selv hvorfor folk føler seg maktesløse? Nedleggelsen av sykehuset ble styrt fra sentralt hold, etter at fylkeskommunen mistet ansvaret for det i 2002.

Ansvaret ble flyttet fra distriktene til mer sentralt hold fordi man så at distriktene ble for små til å klare ansvaret. Var problemet da en for sterk stat eller for svake distrikter, eller begge deler?

Hva er da løsningen for å gjøre distriktene i stand til å forvalte flest mulig oppgaver lokalt og skape bedre handlingsrom for å gi grobunn til vekst og utvikling?

Er det å si nei til kommune- og regionssammenslåinger, slik at man kan fraskrive seg mest mulig ansvar og håpe at man blir hørt fra sentralt hold når man vil noe?

Sammenslått og sterkere

Eller er løsningen å slå seg sammen for å bli sterkere og sørge for at man klarer å tilby og forvalte flest mulig tjenester på et lokalt nivå, slik at man kan være med på å utvikle sitt eget lokalsamfunn?

Små fagmiljøer er ikke gunstig for distriktene. Unge nyutdannede ønsker seg til store fagmiljøer for å videreutvikle egne ferdigheter; og siden mennesket er et sosialt vesen – også i distriktene – så er store fagmiljøer mer attraktivt sosialt sett også.

Les også

Aftenposten mener: God start på kommunereformen

Små fagmiljøer og små kommuner har dermed ofte en negativ og selvforsterkende effekt på befolkningsutviklingen i distriktene, mens store fagmiljøer trekker til seg flere mennesker og dermed et bedre grunnlag for vekst og utvikling.

Speil eller kikkert?

På Gaustatoppen kan man med kikkert se omkring en sjettedel av Norge på en klarværsdag.

Kanskje det er litt for lett for folk ute i distriktene å lete etter svar på lang avstand med kikkert? Kanskje man heller bør bruke speil, og se seg selv i det, når man skal finne løsninger fremover?

Hva skjedde på vintermørke Rjukan når man tok i bruk speil og satte i gang med et positivt målrettet tiltak? Jo, solen kom til den vintermørke byen!

Her kan du lese flere artikler om kommunereform og -sammenslåing:

Les også

  1. Kommunetåke i Arbeiderpartiet | Trine Eilertsen

  2. Nordmenn mangler tro på effekten av kommunesammenslåing

  3. Stemningen blant oss som jobber med kommunesammenslåing er til tider euforisk | Rebekka Borsch

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Kommunereform
  2. Oslo
  3. Sentralisering