Debatt

Vi må gjøre alt for å unngå nye tragedier skapt av ekstremvær | Rasmus Benestad

 • Rasmus Benestad
  seniorforsker ved Meteorologisk institutt og leder for Tekna klima, D.Phi.

De store politiske partiene på Stortinget er visst ikke interessert i en dialog med fagmiljøet, skriver Rasmus Benestad. Magne Velle

Vi er ikke lenger tilpasset klimaet når flom og skred stadig gjør skade, slik vi nå opplever, skriver Rasmus Benestad.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Klimaet er i endring fordi vi slipper ut klimagasser fra fossile kilder. Men kan vi sette et likhetstegn mellom en enkel hendelse og klimaendringene?

Hvis vi stiller spørsmålet på en litt annen måte, er det kanskje lettere å se sammenhengen: kan vi si at en regndråpe er regn? Drypp. Der falt den første regndråpen. Men var det en regndråpe eller bare en dråpe? Hvor mange dråper skal til før det blir regn?

Et endret risikobilde

Hvis vi ser mørke skyer på himmelen og har sett at YR varsler regn, da hadde det ikke vært mye tvil. Vi kan bytte ut mørke skyer og YR med måledata og FNs klimarapport.

Det er ingen tvil om at vær kan skade og drepe. Og det er klimaet som gir oss en beskrivelse av risiko forbundet med uvær. Vi vet også at klimaendringer er ensbetydende med et endret risikobilde. Vær og klima henger sammen.

Vi må regne med at mer uvær er et resultat av den globale oppvarmingen

Vi må regne med at mer uvær er et resultat av den globale oppvarmingen, delvis fordi høyere temperaturer medfører økt fordampning og endret værmønster. Erfaring fra fenomener som El Niño viser også at mer varme og nye fremherskende vinder medfører naturkatastrofer.

Redusert budsjett for værvarsling

Men gode værvarsler gjør at vi kan forberede oss, og unngå å utsette oss for fare. Derfor er det bekymringsfullt at vår regjering har redusert budsjettet for værvarslingen i Norge. Disse varslene er riktignok av begrenset nytte når det gjelder å beskytte hjem og infrastruktur mot flom og ras, men likevel det viktigste tiltaket når det gjelder å verne liv og helse.

Et spørsmål er hvordan vi ruster oss mot uvær, og hvilken respons som er best. Vi må gjøre alt for unngå nye tragedier skapt av ekstremvær. Det betyr at vi må kartlegge og håndtere ny risiko som oppstår med klimaendringene. Det har vi ennå ikke klart, og vi har fremdeles en jobb å gjøre.

Les også

Bedriftsledere har større ansvar enn andre, skriver Børge Ousland i dette innlegget

Det er også viktig å øke oppmerksomheten rundt spørsmålet om klimatilpassing. Nå har vi inget annet valg lenger, og vi er bør gjennomgå vår evne til å motstå ras, flom og storm. Det er også viktig å kutte klimautslippene, slik som man ble enige om på klimatoppmøtet i Paris. Vi må gjøre flere ting samtidig.

Ikke interessert i dialog

Vi forventer at politikere og beslutningstagere har en god forståelse og oversikt over klimautfordringene. Men de store politiske partiene på Stortinget er visst ikke interessert i en dialog med fagmiljøet. Og gudene vet hvilke kunnskap departementene besitter når det gjelder klimaendringene.

Det er ikke nok med inntrykk fra massemediene eller bare å lese rapporter. Det altfor lett å misforstå faktagrunnlaget, og det må være en dialog mellom beslutningstagere og eksperter fra flere fagmiljøer for å sikre grundig kunnskap og et godt beslutningsgrunnlag. Gjennom diskusjoner kan man kvalitetssikre forståelsen.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Ny podkast: I Debattert snakker debattredaktørene Hilde Sandvik (Bergens Tidende) og Erik Tornes (Aftenposten) om ukens største debatter. Siste episode: Sandvik vil ha Kristin Clemet som kulturminister. Og Nils August Andresen kommer på besøk for å snakke om Den andre Facebookhøgrekrigen.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Klimapolitikk
 3. Klimaendringer
 4. Klima

Relevante artikler

 1. DEBATT

  5 forskere: Carl I. Hagens holdning i klimadebatten er skremmende

 2. KRONIKK

  Før eller siden forsvinner mistilliten til klimaforskerne, fordi naturen selv sier ifra | Bjørn H. Samset

 3. DEBATT

  Kort sagt torsdag 23. februar

 4. VITEN

  Akkurat nå regner det på et mye mindre areal av kloden enn for 20 år siden. Det er dramatisk.

 5. NORGE

  Klimaforsker, Meteorologisk institutt og NVE: – Vi venter flere skred og flommer

 6. DEBATT

  Kronikk: Alarmerende oppvarming - hvem blir klimaets Dagfinn Høybråten?