Sjansen er større til å bli god i fotball dersom far kjører Tesla. | Viggo Strømme

  • Viggo Strømme
Frafallet fra fotballklubbener er stort i områder i byen vi virkelig trenger fotballspillere fra. Både for å utvikle fremtidige toppspillere til landslagene, men også for å sikre god integrering, mangfold og god breddeaktivitet, skriver Viggo Strømme.

Oslofotballen er klassedelt.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Gud forby at det er sant. Men dessverre. Det er det. Spillere fra hele Oslo er i mindre og mindre grad representert på kretslagene, og spillerne på de aldersbestemte landslagene er ikke representative for befolkningen generelt.

Klubber fra de ressurssterke områdene i byen dominerer. Lag fra Groruddalen legges ned, og klubber sør i byen og fra Oslo indre øst spiller i lavere divisjoner i aldersbestemte klasser.

Oslofotballen er for lengst blitt klassedelt. Det koster å spille fotball selv om det kanskje fremdeles er billig sammenlignet med andre idretter. Private fotballtilbud koster, treningsavgifter, reiser og utstyr gjør at ikke alle har råd til å være med. Frafallet er stort i områder i byen vi virkelig trenger fotballspillere fra. Både for å utvikle fremtidige toppspillere til landslagene, men også for å sikre god integrering, mangfold og god breddeaktivitet.

Må løses politisk

Da et av Lyn sine lag spilte kamp borte mot et lag fra nord i byen, ble halvparten av ungdommene kjørt i en Tesla. Motstanderen klarte ikke å skaffe nok biler for å kjøre til returkampen.

Det er ikke riktig og ikke rettferdig. Fotball må være for alle. Skal vi få med flest mulig til også å kunne bli best mulig, nytter det ikke å skyte på private aktører eller pianistene i smoking fra Oslo vest. Dette er politikk. Forskjellene må løses politisk. Det krever mye frivillig arbeid å holde i gang en fotballklubb. Hundrevis av timer fra foreldre med ulik kompetanse er nødvendig. Men, frivilligheten kan ikke ta alt.

Støtte i ulike aldersgrupper

Derfor må Idrettsbevegelsen, stat og kommune ta nye og bedre grep i indre Oslo øst, i Groruddalen og sør i byen og jobbe systematisk for å utjevne fotballforskjellene i Oslo og omegn. Og det haster.

Det eksisterer allerede støtteordninger for å få med unge med for eksempel minoritetsbakgrunn.

Det er en målsetting for den statlige idrettspolitikken å bevare og utvikle den lokale frivillighetsbaserte aktiviteten (Jfr. tildelingsbrev fra KUD 18.12.2015).
Men det må mere til:

Stipender, økonomiske støtteordninger til for eksempel FotballSFO med kvalifiserte trenere, klubbutvikling, veiledning og tett oppfølging, kompetanseoverføring, kursing, utdanning og praktisk hjelp til det å drive en god fotballklubb.

Det må være god nok kapasitet på anlegg og kunstgressbaner til å tilby barn og unge gode utviklingsvilkår.

Det skal ikke være slik at fars kjøretøy avgjør hvor god det er mulig å bli i fotball.