Multikulturalisme er ikke et eksperiment

På samme måte kan man ikke anklage ikke-muslimer som ikke dukket opp demonstrasjonen mandag for å være IS-sympatisører, kan man heller ikke anklage muslimer for å være det, skriver Maha Kamran.

Det finnes faktisk muslimer som lever livet sitt i tråd med norsk lovgivning i tillegg til Koranen.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Maha Kamran

På mandagens demonstrasjon ble det skreket: «nei til terror, ja til fred». Dette ønsket kommer rett fra hjertet til mange, og ropene var et forsøk på å formidle oppriktigheten bak ordene. Allikevel er det mange som tviler. Spørsmål som: hvor mange muslimer som faktisk mener det samme? Hvor mange muslimer var der? Hva skjer med den hyklerske adferden til dem som tror på en og samme religion? Og listen med argumenter går videre til det umulige.

Kanskje muslimene bør få en gul halvmåne som de kan klistre på brystet slik at folk lettere kan gjenkjenne dem i en demonstrasjon! Ikke det? Nei, men hvordan kan man da anta at man forstår omfanget av en demonstrasjon? På samme måte kan man ikke anklage ikke-muslimer som ikke dukket opp for å være IS-sympatisører, kan man heller ikke anklage muslimer for å være det.

På tvers av livssyn

Samtlige kommentarfelter er opptatt av hvem som var der og hvem som ikke var der, akkurat som om antall hijabdekkede symboliserer alle islams følgere. Det viktigste er at så mange sto sammen mot drap av uskyldige, og at man på tvers av kulturell bakgrunn kunne være enige om at IS er ekstremister.

Demonstrasjonen skjedde uansett på tvers av livssyn, og det var ingen ting som antydet at muslimer skulle være majoriteten av demonstrantene. Det er for eksempel enkelt å tro at de som hevdet at Hadia Tajik (Ap) ikke var til stede, ikke kommer med hatefulle ytringer.

Kommentar:

Les også

Profetens Ummah og Ubaydullah Hussains budskap ble revet i filler

For hva er egentlig så hatefullt med å anta at en person ikke var der? Når det brukes som et stigmatiserende argument for å understreke fraværet av muslimers støtte til kampen mot terror, er det påpekt med hatefulle intensjoner.

Også muslimer unnlot å klappe

Det virker ikke som om kommentatorene ønsker å tenke seg om, for det var muslimer også som ikke ønsket å klappe ved appellantenes henvisning til vers fra Koranen. Selv om det kanskje er vanskelig å tro på, så finnes det muslimer som lever livet sitt i tråd med norsk lovgivning i tillegg til Koranen.

De som misforstår, og tror at Koranen er alle muslimers eneste retningslinje, tar feil. Sunn fornuft, og tidsriktig ståsted inkorporert med religiøse verdier, trenger ikke være en oppskrift på katastrofe.

For integreringen er et problem, og evnen til ikke å kunne møte andre i kommunikasjon er en av årsakene til problemet

Dette er også en av de tingene som varierer fra person til person. De individuelle valgene muslimer tar om ikke å overdøve folk med sin egen religiøsitet, kommer ikke frem fordi de som leter etter muslimer som oppfører seg i tråd med det islamofober tenker, vil alltid finne det.

De muslimene som føler frustrasjonen spre seg etter å lese ulike kommentarer, og deretter ønsker å være med på debatt, bør også tenke over hvordan de skal kunne formidle det de ønsker å si på best mulig måte.

Det er fort gjort, når man ikke er den flinkeste til å formulere seg, å uttrykke seg på en veldig dømmende, unyansert og kritisk måte. Dette er ikke bare ekstremt usivilisert, men det er heller ikke i tråd med norske verdier om hvordan man løser et problem blant mennesker.

Å snakke sammen

For integreringen er et problem, og evnen til ikke å kunne møte andre i kommunikasjon er en av årsakene til problemet. Trusler, hets og sjikane gavner ingen, men ødelegger heller en hel del for kommende generasjoner som ønsker å skape en dialog om fredelig sameksistens.

Multikulturalisme er ikke et eksperiment, men en realitet som hører fremtiden til. Vi kan ikke utrydde hverandre. Vi kan simpelthen forsøke å leve et liv der vi skaffer oss kunnskap om de tingene vi ikke forstår, og prøver å respektere alle folkeslag.

Les mer:

Maha Kamran (22)