Debatt

Her har dere årets Oslo-borgere

De gode Oslo-borgerne er dem vi ikke anerkjenner godt nok i hverdagen.

Kjære jevne Oslo-borger. Tenk nøye etter: Hvem var det du ikke så i året som gikk? Hvem var det egentlig som ryddet fortauet ditt? Og hvem var det du gikk over på vei til T-banen i morges? Kanskje er det de som gjør byen vår til et bedre sted å bo, skriver Guri Idsø Viken. Stian Lysberg Solum.

 • Guri Idsø Viken

Aftenposten er i gang med sin årlige kåring av årets Oslo-borger. Argumenter for slike kåringer er gjerne at de virker samfunnsbyggende. De overbeviser oss om at vi ikke bare er en nasjon av oljesjeiker, men også en fin samling medmennesker.

Guri Idsø Viken. Arve Henriksen

Ofte er vinneren en anerkjent fyr. Politimannen som legger et par ekstra pledd rundt en hjemløs uten å risikere mer enn at den vitsen de lager om det hele på Twitter får litt lite oppmerksomhet.Investoren som er blitt rik på folks tobakksforbruk og gir en brøkdel tilbake til samfunnet ved å sponse et meditasjonskurs for rusmisbrukere.

Det er sånt filantroper lever av. De setter omtanken og bankkontoen på gløtt og får heder og litt bedre omdømme tilbake.

Mitt forslag

Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud sier en god kandidat til årets Oslo-borger er «en person som dag etter dag jobber for å gjøre hverdagen litt bedre for sine medmennesker». Jeg fremmer derfor folkene på Frelsesarmeens arbeidstiltak for rusmisbrukere, Jobben, som kandidat til årets Oslo-borgere.

Hver dag plukker folkene på Jobben søppel fra det fortauet vi andre følger på vei til vår jobb, hvor vi sitter hele dagen og bytter varer og tjenester med hverandre og kaller det verdiskapning. Vi irriterer oss kanskje over at de går så sakte på fortauet når vi har det travelt eller sperrer sykkelfeltet med den illeluktende søppelvognen. Likevel passer de på at du ikke planter hælen i den store dritten hunden til naboen la fra seg. De fjerner sprøytespisser fra holdeplassen hvor ungene våre står og venter på trikken. Og de setter klypa si i den halvspiste kebaben vi kastet på gaten på vei hjem fra byen i går.

Folkene på Jobben vet hvordan det er å legge fra seg en sprøytespiss eller være søplete på fylla. De var kanskje ruset i går, og har kanskje et langt liv av misbruk og forfall bak seg. Likevel bruker de den energien de har igjen til å rydde vår svinesti.

Aftenposten etterlyser hjelp til å finne frem til kandidatene til årets Oslo-borger. Jeg kan ikke gi navn og nummer til folkene på Jobben. Men dere finner dem i gatene en Oslo-morgen, gjerne i prat med en av dem som står i kø til Fattighuset, hundre meter i luftlinje fra Barcode.

Bidrar med det de har

Kjære Håkon Borud. Jeg er glad for at du vil finne årets Oslo-borger, og er sikker på at det er mange verdige kandidater. Men jeg håper Aftenposten kan hjelpe oss å se i en annen retning enn rett vest. Noen ganger må vi anerkjenne at det ofte koster mer å gi mindre. Jeg ønsker meg en anerkjennelse av Oslo-borgere som har bidratt med det de har, uten at de har vunnet bedre omdømme, spalteplass i avisen eller gjeve titler for det. Bare et litt bedre liv til seg selv og en renere og triveligere by på kjøpet.

Og kjære jevne Oslo-borger. Tenk nøye etter: Hvem var det du ikke så i året som gikk? Hvem var det egentlig som ryddet fortauet ditt? Og hvem var det du gikk over på vei til T-banen i morges? Kanskje er det de som gjør byen vår til et bedre sted å bo.

Les også:

Les også

Dette er årets Oslo-borger 2013

Se listen med de åtte nominerte kandidatene i 2013

Les mer om

 1. Debatt
 2. Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nominert til Årets osloborger: Frode Woldsund

 2. OSLOBY

  David Adampour er Årets osloborger

 3. DEBATT

  Vi må anerkjenne prisen Plata-seieren har hatt for bomiljøene i indre øst

 4. OSLOBY

  Hvem mener du fortjener å bli Årets osloborger?

 5. OSLOBY

  Disse er kandidater til å bli Årets osloborger

 6. OSLOBY

  Disse kan bli Årets osloborger 2018