Kjære Karpe Diem: Spill inn Attitudeproblem på nytt | Ervin Kohn

  • Ervin Kohn
dcc81243-d5f7-b500-56d7-b6a4ef23ee0c.jpg

Jøde er et nøytralt ord. Vi vil ikke at det skal sidestilles med fitte. Dette er hele overtrampet.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det jødiske samfunnet i Norge tror ikke dere er jødehatere. Vi tror ikke dere er antisemitter. Vi har forstått teksten deres og vi vet at deres intensjoner er de beste. Men det holder ikke. Det er et uttrykk som heter at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Det er ikke alltid at intensjonene kan rettferdiggjøre resultatet.

I dette tilfellet ble resultatet feil. Selv verdensmesteren i lengde treffer ikke planken hver gang. Da hopper han om igjen. I låten Attitudeproblem tråkker dere over.

Attitudeproblem bidrar ikke i arbeidet

Eliana Hercz skrev det tydelig og godt i Aftenposten. Hun jobber hver dag med å ta tilbake definisjonsmakten over det nøytrale ordet jøde. Jøde er en identitet. Vi ønsker at det skal være nøytralt, uten negative konnotasjoner. Det har ikke alltid vært slik. Når undersøkelser viser at jøde er et av de mest forekommende skjellsord i norske skolegårder er dette arbeidet viktig. Attitudeproblem bidrar IKKE i dette arbeidet. Tvert imot.

Vi vet at dere er gode antirasister. I denne teksten har dere bare bommet litt på planken

Vi er ikke hårsåre. Vi er ikke krenket. Vi bidrar imidlertid i kampen mot voksende antisemittisme. Dette er et bidrag i denne kampen.

Jøde skal være et nøytralt ord

Kjære Karpe Diem. Det virker som om dere ikke forstår problemet.

Problemet er at dere ramser opp jøde, fitte, bøg i samme setning. Fitte og bøg er betegnelser med negativ konnotasjon, skjellsord. De har aldri vært nøytrale ord og vil ikke bli det. De skal selvsagt ikke brukes.

Jøde er et nøytralt ord. Vi vil at det skal brukes slik, om vår identitet. Vi vil ikke at det skal sidestilles med fitte. Dette er hele overtrampet. Hverken mer eller mindre.

Vi behøver ikke flere forklaringer om deres intensjoner. Vi vet at dere er gode antirasister. Dere har en flott track reckord. Vi er mange fans. I denne teksten har dere bare bommet litt på planken, og dere kan gjøre det godt igjen – ved å spille inn låta på nytt. Større artister enn dere har gjort det før.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter