Debatt

Ingen liker å bli tatt i juks | Kjell Dragnes

  • Kjell Dragnes
    Kjell Dragnes
    Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten
Aftenpostens tidligere utenriksredaktør Kjell Dragnes mener Putin-biografen Bjørn Nistad jukser med faktiske opplysninger.

Kjell Dragnes svarer Bjørn Nistad i debatten om Putin-biografien.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Min anmeldelse av Bjørn Nistads biografi om Vladimir Putin har falt forfatteren tungt for brystet. Det er forståelig. Ingen liker å bli tatt i juks. Meni sitt tilsvar jukser han igjen med faktiske opplysninger, som at levealderen for russiske menn sank fra 65 år til 58 år som følge av Jegor Gajdar og markedsliberalistenes politikk.

Levealderen for russiske menn er bare 66 år:

Les også

Alexander (75) kan velge og vrake i damer

Faktum: Levealderen i 1992: 61.96 år. Den sank i 1993 til 58.83 år og holdt seg deretter rundt 60 år helt frem til 2006. Da hadde Vladimir Putin styrt i seks år.

Lenge før markedsliberalistene

Gjennomsnittlig levealder var i 1980 61,38 år. Det var lenge før det fantes markedsliberalister i Sovjetunionen. Levealder avgjøres av mange faktorer.

Slik har fattige russere det under Putin:

Les også

Overlever på 20 kroner dagen i en av verdens dyreste byer

Men det var Mikhail Gorbatsjovs antialkoholpolitikk midt på 80-tallet som fikk opp levealderen til rundt 65 år. (1987). Mot slutten av sovjetperioden sank den igjen.

Oligarkenes Russland:

Les også

Først ble russerne ranet av oligarkene. Nå tar oligarkbarna over.

Myten om Vestens løfte

Nistad fortsetter også å spre myten om at Vesten lovet Sovjetunionen at NATO ikke skulle utvides østover. Fakta: Russisk, tysk og amerikansk arkivmateriale viser at forhandlingene i 1990 gjaldt Øst-Tyskland, gjenforeningen av Tyskland og tilbaketrekning av de sovjetiske troppene fra Øst-Tyskland.

Avtalen, artikkel 5, fastslo at ingen utenlandske styrker, utenom de sovjetiske, og ingen tyske styrker skulle utplasseres i Øst-Tyskland før den sovjetiske tilbaketrekningen var fullført. Etter det skulle det bare være tyske styrker i det tidligere DDR.

Initiativet kom fra østeuropeiske land

Det er et meget langt hopp fra dette til påstanden om et vestlig løfte om ikke-ekspansjon østover. Forresten var USA en tid imot å ta opp nye NATO-medlemmer i Øst-Europa. Initiativet og presset kom fra disse landene.

Og så myten om det malaysiske passasjerflyet, skutt ned over Øst-Ukraina i juli 2014. Selvstendige granskninger, ikke minst av gravejournalister, har vist at det var en russisk BUK-luftvernrakett som sprengte flyet. Det er ikke lenger uklart hvem som sto bak, slik Nistad hevder.

Twitter: @kjelld


Kretsen rundt Russlands president Vladimir Putin er innblandet i Panama Papers-skandalen:

Les også

  1. Putin avviser at Panama-papirene avdekker korrupsjon

  2. Putins talsmenn mener CIA og USA står bak skatteparadis-avsløringer om presidentens venner

Følg med og delta i debatten hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Debatt
  2. Russland
  3. Nato