Debatt

Seks råd til debattanter | Mats Liland

 • Mats Liland
  Miljøterapeut og barnerettsforkjemper

Hvis du diskuterer på sosiale medier, forestill deg at du er i samme rom som personen, og at det er din beste venn du er i debatt mot, foreslår Mats Liland. VVadyab Pico / Shutterstock / NTB scanpix

Vi kan og bør alle bidra til en konstruktiv offentlig debatt, hvor alle kan delta og ingen blir utsatt for hets, trusler eller andre former for personangrep.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Etter 15 år i samfunnsdebatten, hvor jeg har diskutert alt fra asylpolitikk til Guds eksistens, har jeg erfart og lært mye. Her er mine seks råd til alle debattanter.

1. Prøv å forstå motdebattanten

Ditt fokus bør ikke være på «å vinne», men på å forstå den andres argumenter, perspektiv og opplevelse av problemstillingen. Denne holdningen vil føre til at du blir mer overbevisende, fordi mennesker ofte reagerer med å forsvare seg når de utfordres eller kritiseres, mens de er mer åpne og mottagelige når de føler de blir sett og hørt.

Mats Liland Privat

2. Forestill deg at du debatterer mot din beste venn

Hvis du diskuterer på sosiale medier, forestill deg at du er i samme rom som personen, og at det er din beste venn du er i debatt mot. Dette hindrer at du tyr til personangrep eller andre urimelige og usaklige uttalelser.

3. Medmenneskelighet, nysgjerrighet, åpenhet

Møter du den andre med medmenneskelighet, nysgjerrighet og åpenhet, er det større sannsynlighet for at den andre møter deg på samme måte. Og det fører til at begge har større vilje til å endre sine meninger i lys av ny informasjon og argumenter. Husk at det er en liten seier i seg selv å få utvidet sin egen horisont.

4. Lær deg debatteknikker

Lær deg grunnleggende logikk, argumentasjonsteori og kritisk analyse, inkludert logiske feilslutninger, kognitive biens, hersketeknikker og Bayes' teorem (en beregningsmetode innen statistikk). Ikke bare for å konstruere bedre argumenter selv, men også for lettere å identifisere svake eller uholdbare argumenter fra en meningsmotstander samt unngå å falle for absurde, irrasjonelle eller usanne påstander og ideer.

5. Vær presis

Vær så presis som mulig i kommunikasjon og så ærlig som mulig om hva du vet. Oppgi alltid belegg eller begrunnelse for dine påstander, meninger og overbevisninger – og hvor sannsynlig det er for at de er korrekte beskrivelser av virkeligheten. Husk at enhver mening uten begrunnelse kan avvises uten begrunnelse, og en ekstraordinær påstand krever ekstraordinært bevis.

6. Minn deg selv om reglene

Alt dette er lettere sagt enn gjort. Det er for eksempel lett å glemme seg i en opphetet debatt. Derfor må man kontinuerlig minne seg selv om dette og forsøke å kultivere gode holdninger og teknikker slik at de blir vaner.


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Debatt
 2. Kommunikasjon
 3. Demokrati

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Nok et eksempel på ukritisk journalistikk. Hvorfor inviterte ikke NRK en fagperson?

 2. KULTUR

  Trodde du de sinte debattantene mangler empati? De kan tvert imot være de mest empatiske.

 3. DEBATT

  Abort ble diskutert mye friere for 15 år siden. Nyansene forsvinner i moralsk indignasjon

 4. DEBATT

  Selv om faktasjekk er en annerledes form for journalistikk, er den fremdeles journalistikk

 5. KOMMENTAR

  Noen ganger har debatt ingen hensikt

 6. DEBATT

  Kommentarfelt-motstand er uansvarlig, selvmotsigende og risikabelt snobberi