Debatt

Nå er det på tide å gjenåpne fritidstilbudene for barn og unge i utsatte områder | Jan Bøhler

 • Jan Bøhler
  Jan Bøhler
  Stortingsrepresentant (Ap), leder for Groruddalstinget

Når det nå planlegges en trinnvis gjenåpning av samfunnet, må vi ikke glemme fritidstilbudene, skriver Jan Bøhler. Foto: Signe Dons

Det er ikke de som roper høyest og krever at tilbudene åpnes.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Barn og unge i Oslo har i det store og hele oppført seg fint under koronakrisen. Alle forebyggende fritidstilbud har vært stengt i syv-åtte uker, og vi kunne frykte at flere ville henge ute og skape uro. Det har heldigvis i liten grad skjedd.

Men vi har hatt noen alvorlige oppgjør med machete og skytevåpen mellom ungdomskriminelle grupper, påtente bilbranner og skremmende barne- og ungdomsran.

Rammer de mest sårbare

Faren for at de som holder på med dette får med seg flere, øker jo lenger tid som går. Når det nå planlegges en trinnvis gjenåpning av samfunnet, må vi ikke glemme fritidstilbudene.

Uten fritidsklubber, bibliotek og aktivitetssenter, åpne haller, idretts- og treningstilbud og svømmehaller, vil stadig flere barn og unge bli gående gatelangs og savne noe å gjøre. Nylig ble det også sendt ut beskjed om at Sommerskolen 2020 er avlyst.

Det er de mest sårbare barna og utsatte områdene som rammes mest av dette. På steder som Tøyen-Grønland, Stovner- Vestli, Mortensrud og Furuset, betyr det en stor forskjell om de nye populære bibliotek- og aktivitetssentrene, Riverside Ungdomshus ved Akerselva, Mortensrud aktivitetshus, Furuset Forum eller ungdomsklubben Blokk 58 på Stovner er åpne.

Gjenåpne med 50

Når helseministeren har sagt at barn og unge skal prioriteres i gjenåpningen, må det nå også komme en plan for de forebyggende fritidstilbudene.

Fra 7. mai skal 50 personer kunne være sammen med én meters avstand. Fra 15. juni kanskje 200. På mange av tilbudene pleier det ikke være flere enn 50 barn og unge til stede. Da burde det være mulig å finne forsvarlige måter å åpne mye av dette på. I et rolig bibliotek må det jo være greit å praktisere én meters avstand.

Og hvorfor måtte Sommerskolen avlyses allerede nå? Når skolene nå er i gang fra 1.–4. klasse og regjeringen vil starte opp alle klassetrinn før ferien, burde vel også den kunne drives innenfor lignende tilpassede regler.

Barn og unge i utsatte områder i byen er ikke dem som roper høyest i samfunnsdebatten og krever at tilbudene åpnes. Desto mer bør vi være opptatt av at det skjer så snart som mulig.

 • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Ungdomskriminalitet
 4. Ungdom

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. NORGE

  Slik så hånden ut etter en runde med håndsprit i nærheten av t-lys

 3. OSLO

  Engasjerte deltakere markerte misnøye med koronatiltak i Oslo

 4. OSLO

  Enda flere bruker Oslo-marka under koronanedstengingen

 5. NORGE

  Her behandles de mest syke Covid-19-pasientene i Oslo

 6. KOMMENTAR

  Ikke la helsepersonellet i stikken når vaksinene kommer