Debatt

Samarbeid med Norges heteste kommunist | Torstein Ulserød

 • Torstein Ulserød

Når nå Ap, SV og MDG inngår et forpliktende samarbeid med Rødt for å sikre rødgrønt flertall i Oslo, går man ikke bare enda et hakk til venstre, man krysser også en prinsipiell grense, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser (f.v.) Rødt-leder Bjørnar Moxnes, byregjeringsleder Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og Oslos nye ordfører Marianne Borgen (SV) når de undertegner samarbeidsavtalen. Grøtt, Vegard Wivestad

Et autoritært venstreparti får en hånd på rattet i styringen av landets hovedstad.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Oslo får i disse dager et nytt byråd (eller byregjering, som det skal hete). Det nye byrådet, bestående av Ap, SV og MDG, trenger støtte fra Rødt for å ha flertall i bystyret, og det er blitt fremforhandlet en samarbeidsavtale mellom byrådet og Rødt.

Det er ikke noe nytt at hverken sentrum-venstre-partier eller sentrum-høyre-partier samarbeider med fløypartier for å oppnå makt. Og på venstresiden vil man sikkert si at samarbeidet med Rødt kan ses som en parallell til høyresidens samarbeid med Frp.

Men her er samarbeid med SV en bedre sammenligning.

Når nå Ap, SV og MDG inngår et forpliktende samarbeid med Rødt for å sikre rødgrønt flertall i Oslo, går man ikke bare enda et hakk til venstre, man krysser også en prinsipiell grense.

Stadig et revolusjonært, kommunistisk parti

Rødt er et ytterliggående parti på en fundamentalt annerledes måte enn Frp og SV er, eller noen gang har vært.

Denne forskjellen handler ikke om hvordan man vil karakterisere standpunktene til disse partiene i enkeltsaker, som for eksempel innvandring eller drift av barnehager og sykehjem.

Torstein Ulserød. PRIVAT

Det dreier seg om en mye viktigere og langt på vei objektiv forskjell mellom Frp og SV på den ene siden og Rødt på den andre: Frp og SV er, og har alltid vært, partier som ønsker å operere innenfor rammene av det liberale demokratiet. Rødt er ikke det.Partiets leder, Bjørnar Moxnes, er «Norges heiteste kommunist», ifølge NRK-programmet Dama til .

Dette kan man godt velge å se som harmløst fjas.

Men det er selvsagt umulig å tenke seg at NRK laget et hyggeprogram med liksom-dating av «Norges heiteste høyreradikale», noe som saklig sett ville vært sammenlignbart.

For dersom man skal ta Rødt alvorlig, er det ingen tvil om at dette stadig er et revolusjonært, kommunistisk parti, som går inn for å avvikle en samfunnsmodell basert på rettsstatsprinsipper og maktspredning.

Behandles som et hvilket som helst velferdsparti

Som det heter i partiprogrammet, ønsker Rødt «en revolusjon der det store flertallet, overtar samfunnsmakta og styringa», og at arbeiderklassen, med sine «allierte», vil «ha makta over alle viktige samfunnsområder». For Rødts samarbeidspartnere kan det være verdt å merke seg at de ikke anses å være blant arbeiderklassens «allierte», for lederne i «Arbeiderpartiet og SV arbeider i kraft av sin posisjon for å få kapitalismen til å bestå».

Rødt er et ytterliggående parti på en fundamentalt annerledes måte enn Frp og SV er, eller noen gang har vært

I lys av dette er det interessant å konstatere hvordan Rødt i offentligheten behandles som om det var et hvilket som helst velferdsparti på venstresiden.

I dekningen av Rødts forhandlinger med byrådspartiene i Oslo, fremstilles det typisk som om vi her har å gjøre med et parti som bare kjemper enda litt hardere for mer penger til velferd enn de andre venstreside-partiene.

Partiets ideologiske kamp mot kommersielle aktører innen offentlig finansierte velferdstjenester presenteres for eksempel av NRK som «Rødts tøffe krav til byrådet».

Stor konstrast

Kontrasten må sies å være stor til dekningen av samarbeidsplanene på borgerlig side i årene før regjeringsskiftet i 2013.

Premisset for mye av dekningen var den gang om det var uansvarlig, og nærmest uanstendig, å samarbeide med et parti som Frp. Det ville kunne gjøre partiet «stuerent» og være med på å «hvitvaske» det.

For norske journalister kan det se ut til at utsiktene til at et liberalistisk/høyrepopulistisk parti får innflytelse, er langt mer skremmende enn tanken på at et autoritært venstreparti får en hånd på rattet i styringen av landets hovedstad.

På Twitter: @toul

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Samarbeid med Rødt sikrer byrådet et flertall i ryggen. Men Ap må svelge en barnehage-kamel for å få det til:

Les også

Rødt sier ja til en samarbeidsavtale 

Ambisiøs erklæring med liten skrift, skriver Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg:

Les også

«Dette er den nye byregjeringens to store utfordringer»

Det er forskjell på kommersielle og ideelle aktører, skriver Bjørnar Moxnes:

 1. Les også

  «Aftenposten bruker lederplassen til å villede leserne»

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Fagforbund-striden: Moxnes mener at fagbevegelsen er tjent med tydelige skiller mellom blokkene.

 2. KOMMENTAR

  Vanskelig samling til venstre for Ap | Frank Rossavik

 3. KOMMENTAR

  Ap sliter med at ordet «sosialdemokrati» ikke virker lenger

 4. OSLOBY

  Byrådspartiene i Oslo er enige med Rødt om ny avtale

 5. OSLOBY

  Barnehagesmell utfordrer det rødgrønne samarbeidet

 6. DEBATT

  - Ikke ta alt fra Kommuneadvokaten for god fisk