Debatt

Jeg var overbevist om at vi ikke lot terroristen vinne i 2011. Nå er jeg ikke så sikker.

  • Guri Melby
    Guri Melby
    Kunnskaps- og integreringsminister (V)
Jeg lover å ta til motmæle mot hat og farlige holdninger, skriver Guri Melby (V), kunnskaps- og integreringsminister.

Vi har fortsatt en jobb å gjøre, og jeg burde gjort mer

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Bomben som tok liv midt i demokratiets hjerte. Massakren av barn og unge som brant for noe mer enn seg selv. Én mann med et voldsomt, konspiratorisk hat -alene ansvarlig.

Kunnskapen om at hatet fortsatt finnes blant oss, gjør at vi ikke bare må minnes. Vi må huske. Snakke om det. Og sørge for at ingen er alene i kampen, slik AUF i for stor grad har vært.

Ikke gjort nok

22. juli 2021 skal vi minnes dem vi mistet og markere avstand til tankegodset som ledet til terroren i regjeringskvartalet og på Utøya. Og tenke gjennom hva hver av oss kan gjøre for å forhindre at det skjer igjen.

Selv har jeg ikke gjort nok. Delvis fordi jeg synes det har vært vanskelig å delta i debatten. Det har ikke vært min sorg, mitt traume. Terroristen angrep verdier jeg selv står for, men det var ikke mitt parti som ble angrepet.

Jeg kjenner ingen som ble drept eller såret, og jeg har ikke fått hatmeldinger som hindrer meg fra å delta i offentlig debatt. Men det er ingen unnskyldning for å ikke ta mange av de slitsomme debattene og et sterkere oppgjør med dem som hater.

For hatet rammer ikke bare den det rettes mot. Det rammer et helt demokrati og setter rammer for hvem som tør å ta del i det. Gjerningsmannen kan fengsles, men ikke ideene hans. Vi har fortsatt en jobb å gjøre. Ansvaret ligger spesielt hos oss som er folkevalgte til å forvalte demokratiet vårt og menneskene i det.

Ikke ferdige

Jeg har stor respekt for måten AUF håndterte krisen som rammet dem. De har stått sammen, aldri glemt, alltid kjempet for sine verdier i møte med hatefulle krefter som vil fellesskapene våre til livs. Den kampen skal de ikke stå alene i. Vi som tilhører andre partier, skal støtte dem. Det har vi ikke vært gode nok på det siste tiåret.

Nå starter valgkampen, med mye vekt på politisk uenighet. Jeg lover å ta til motmæle mot hat og farlige holdninger, selv om det ikke rettes mot meg. For selv om vi er ulike partier, så deler vi grunnleggende verdier.

Jeg var overbevist om at vi ikke lot terroristen vinne i 2011. Nå er jeg ikke så sikker.

Holdningene hans dukker stadig opp i debatt og handling. Mange av oss mente at valget og rettsprosessen etter terroren viste at det norske demokratiet fungerte. Bygget på en felles idé om at alle mennesker er ulike, men like mye verdt. Nå har vi også lært mer:

Oppgjør er ikke en engangsforeteelse. Rettssalen rommer ikke alt. Hat blomstrer der motstemmene tier. Vi er ikke ferdige. Som Frode Grytten sa: «hei, hei, på tide å stå opp og endre verda».


  • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. 22. juli