Debatt

Jeg, en pensjonist på Røa, må stå for gruppesøksmål for å sørge for at politikerne overholder lover og regler | John Sverre Svendsen

 • John Sverre Svendsen
  Gruppeleder for søksmålet mot Oslo kommune

Mens boligeiere i villastrøk med dyrere boliger, som her på Grefsen/Kjelsås, stort sett må betale eiendomsskatt, slipper mange eiere av leiligheter helt unna. Det er lovlig, slår Høyesterett fast. Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Det burde være unødvendig.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Høyesteretts dom om eiendomsskatten i Oslo kommune falt 25. juni. Full seier for 2016 og delseier for hele gruppesøksmålet, noe som vil koste kommunen svært dyrt. Dommen sier i korthet at utskrivningen av eiendomsskatt for 2016 var ulovlig og kommunen må tilbakebetale innbetalingene med renter. Samlet vil dette trolig være over 250 millioner kroner.

Men dommen har også implikasjoner for skatteåret 2017. Etter skatteloven kan eiendomsskatt ikke trappes opp mer enn 2 promille årlig. Kommunen hadde bestemt 3 promille for 2017 og må tilbakebetale 1 promille med renter av skattegrunnlaget, trolig over kr 170 millioner.

Les også

55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt

Skattebyrden for skatteårene 2018 og fremover fortsetter imidlertid som før. Oslo kommune fikk medhold for sin skattemodell, men Høyesterett mente kommunen har «beveget seg nær den grensen eigedomskattelova her setter», ved at kommunen fritar ca. 80 prosent av eiendommene, til støtte for egne velgere.

Byrådet i Oslo burde behandle alle borgerne som eier egne hjem, på lik fot. Alle er jo pålagt kommunale avgifter og formuesskatt, med politisk uenighet om det er nødvendig å ilegge eiendomsskatt på våre hjem.

Eiendomsskatt på private boliger og fritidseiendommer kan forsvares når konkrete mål ikke kan dekkes på vanlig måte, men alle må være med på kommunens spleiselag. Skatten bør beregnes proporsjonalt, på samme måte som øvrige kommunale avgiftene på vann, kloakk og renovasjon.

Les også

Oslo kommune må betale tilbake eiendomsskatt for 2016. Nå vil advokat at kommunen skal tilbakebetale også for 2017.

Oslo kommune er av Høyesterett pålagt å betale deler av gruppens saksomkostninger til Advokatfirma Wiersholm AS. Advokat Bettina Banoun må berømmes for fremragende innsats og for at hun vant frem i Høyesterettslik at skatten i 2016 nå tilbakebetales til alle. Hun har varslet nytt søksmål for 2017.

Det burde være unødvendig at jeg, en pensjonist på Røa, må stå for gruppesøksmål for å sørge for at politikerne overholder lover og regler.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Eiendomsskatt
 2. Oslo kommune

Relevante artikler

 1. NORGE

  Oslo kommune må betale tilbake eiendomsskatt for 2016. Nå vil advokat at kommunen skal tilbakebetale også for 2017.

 2. NORGE

  Byrådet i Oslo foreslår tilbakebetaling av eiendomsskatt for 2017

 3. NORGE

  Alle 55.000 som betalte eiendomsskatt i Oslo i 2016, får pengene tilbake, melder TV 2

 4. OSLOBY

  Høyesterett: Oslo kommunes vedtak om eiendomsskatt for 2016 var ugyldig

 5. KOMMENTAR

  Alle som betalte eiendomsskatt i Oslo i 2016, bør få tilbake pengene

 6. POLITIKK

  Siv Jensen med spark til Oslo Høyre: – Hele eiendomsskatten i Oslo bør fjernes i rekordfart